Вход
София
Времето в София 2 o C

ТРЕВОГА: Една трета от областите у нас без вирусолози, положението с имунолозите - плачевно

ТРЕВОГА: Една трета от областите у нас без вирусолози, положението с имунолозите - плачевно

на 22.10.2020
6264
0
ТРЕВОГА: Една трета от областите у нас без вирусолози, положението с имунолозите - плачевно
Автор: ПИК
22.10.2020
0
6264

В 12 области на България, което прави една трета в страната няма вирусолози. Това показа справка в националния регистър, поддържан от Българския лекарски съюз.

Данните в него показват плачевна картина насред пандемията с коронавируса. Така без нито един регистриран вирусолог в съответната областна колегия са Видин, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Силистра, Смолян, общините в София област и Търговище. В други 8 области пък вирусолозите са само по един.

Още по-плачевно е положението при имунолозите. Оказва се, че такива изобщо няма в 20 от областите. В други 4 са само по един. При тези две специалности, пряко свързани с битката срещу пандемията от COVID-19, се вижда и най-добре диспропорцията в разпределението на медиците в страната.

Така например почти всички са съсредоточени в София, където има регистрирани общо 27 вирусолози и 31 имунолози, пише за тревожната картинка "Монитор".

Стряскаща диспропорция има и при пулмолозите. От общо 421 в 28-те области на страната, 126 или една четвърт практикуват в София. Следващата по брой пулмолози е Варна, където са 44. Най-малка е разликата при специалистите вътрешни болести, където се оказва, че София дели първото място с Пловдив и Варна с по 249 лекари с тази специалност. Най-малко са в Разград, където са 46.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19033
архив

2030 година. НАСА открива първия в историята ресторант на Луната. Един от посетителите пише в книгата за гости: "Храната е добра, обслужването също, но липсва атмосфера..."

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x