ТРЕВОГА: Заради повишаването на температурите - маларията може да стигне до България

Европа

ТРЕВОГА: Заради повишаването на температурите - маларията може да стигне до България

10014
на 29.10.2023
ТРЕВОГА: Заради повишаването на температурите - маларията може да стигне до България
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Повишаващите се температури, липсата на валежи и екстремните метеорологични явления, влияят сериозно върху жизнените цикли и местообитанията на комарите, които пренасят малария.

препоръчано

Експертите посочиха, че разпространението на маларията се измества на север поради покачващите се температури, свързани с изменението на климата. 

Това инфекциозно заболяване вече се появи в Турция, в югоизточните райони. Ако затоплянето продъли, случаи на малария може да се появят и в централните и северните черноморски региони, като не са изключени и разпространение в съседните страни България и Грузия, предупреждава "Марица“.

Едно от проучванията, изследващи влиянието на глобалното затопляне върху разпространението на инфекциозни заболявания, беше публикувано наскоро в медицинското списание "The Lancet". Това проучване, озаглавено “Промяната на климата и маларията: Прогнозите стават реалност“, подчертава, че изменението на климата допринася за възраждането на маларията.

Докато случаите на малария се свързват предимно с Африка, проучването подчертава, че хората, които често пътуват до Централна и Южна Америка, части от Карибите, Азия, Източна Европа и регионите на Южния и Западния Тихи океан, вече също са изложени на риск.

В интервю за Анадолската агенция (AA) относно въздействието на изменението на климата върху маларията, Емине Дидем Евчи Кираз, преподавател в Медицинския факултет на университета "Аднан Мендерес" в Айдън, катедра по вътрешни медицински науки и обществено здраве, обясни, че маларията, която се предава чрез ухапване от женски комари Anopheles, заразени с паразита, може да се появи навсякъде, където присъстват тези вектори, пренасящи болести, т.е. комари.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК