ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Разрешени, но опасни Е-та има в почти всички козунаци и бои за яйца. За това гледайте етикетите, когато пазарувате за Великден. Това предупреди Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители”. Търговската мрежа отдавна е залята с български и вносни бои и сладкиши.
Козунаците ставали по-жълти с оцветителят тартразин Е 102. Той се влагал както в сладкиши, конфитюри и тестени храни, така и в консервираната риба, готовите супи и най-вече в безалкохолните напитки. За него е доказано, че предизвиква уртикария при децата и астматични пристъпи. Има връзка и с туморите на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите, обриви и хиперактивност. В България Е 102 е разрешен, но е забранен в Норвегия и Австрия.
Е 122 - кармазин, оцветява яйцата в червено. Използва се масово и в сладкарството. Оцветителят е дериват от въглищния катран. Към него са чувствителни астматици и хора алергични към аспирин. Освен в Австрия и Норвегия е забранен в Швеция и САЩ.
Е 142, който оцветява в зелено, също е синтетичен дериват от въглищния катран. На етикета може да се срещне и като Green S. Често се влага и в консервирания грах. Той е изхвърлен от Швеция, САЩ и Норвегия.
Брилянтното синьо или Е133 предизвиква алергии. Освен в боите за яйца се използува в млечните продукти, сладкишите и напитките. Забрана за него има в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия. Яйцата стават кафяви благодарение на E155. Влага се също в шоколадови миксове. Установено е, че предизвиква астматични и алергични реакции . За него има вето в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
Какво са Е-та
Е-тата са Е-стандартите, използвани от европейските производители на хранителни продукти. Те се класифицират по типове и номера. Макар, че всички са тествани за безопасност, някои дават нежелани странични реакции. Оцветителите са под номера E100 - E181, а консервантите от E200 до E290. Киселините, антиоксидантите и минералните соли са от Е296 до Е385. В тази група влиза аспиринът /аскорбиновата киселина/, който е под номер Е 300. Всички гуми, емулгатори и стабилизатори са включени от Е400 до Е495. Следват минералните соли Е500-Е585, овкусителите Е620-Е640) и разни - E900-E1520. Между тях са изкуствените подсладители: аспартам Е 951, Цикламат Е 952 и Захарин Е 954. Последните две Е-та са забранени в САЩ и Англия заради канцерогенните им прояви.