Вход
София
Времето в София 24 o C

ТРЕВОГА! Черно море е сред най-замърсените в света с микропластмаса (СНИМКИ)

ТРЕВОГА! Черно море е сред най-замърсените в света с микропластмаса (СНИМКИ)

на 07.02.2018
8749
1
ТРЕВОГА! Черно море е сред най-замърсените в света с микропластмаса (СНИМКИ)
Автор: ПИК
07.02.2018
1
8749

Посещението на световноизвестния ветроходен кораб "Rainbow Warrior" на екоорганизацията "Грийнпийс", през лятото на 2017 г. в Бурагс и Варна бе посрещнато с огромен интерес и се открои като едно от най-емблематичните събития през изминалата година.

Документален филм за "Грийнпийс" с премиера у нас

Документален филм за "Грийнпийс" с премиера у нас

Неправителствената екологична организация "Грийнпийс" -...

на 01.12.2017

Освен като носител на безброй послания, неговото гостуване се свързва и с едно изследване на Черно море за наличие на замърсяване с пластмаси, което той направи при плаването си между двата ни морски града.

След няколко месеца задълбочени анализи на събраните проби, крайните резултати са готови и се подготвя подробен научен доклад, който скоро официално ще бъде публикуван.

Автори на изследването са учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Теренното проучване бе проведено от борда на кораба с помощта на активисти и доброволци на "Грийнпийс".

Обобщените данни сочат, че замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие - едни от най-замърсените водни басейни в света. Изчисленията показват, че в изследвания район между Бургас и нос Калиакра микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър. Спoред събраните данни най-голям дял от микропластмасите, намерени при изследването, имат влакната - вероятно остатъци от въжета и мрежи. Замърсяването с микропластмаси е най-силно в района на нос Калиакра и при устието на река Камчия. 

Що се отнася до замърсяването с плаващи морски отпадъци като цяло, резултатите показват, че то е съпоставимо с това в Румънската акватория или по бреговете на Чили. Количествата са най-големи в района на Варна и нос Емине.

Общото морско замърсяване е разделено на 7 основни категории: материали изкуствени полимери (пластмаси), гума, текстил, хартия или картон, обработено дърво и метал. Резултатите показват, че най-висок дял имат пластмасите (90-100%). 

"Пластмасата за еднократна употреба никога напълно не изчезва. Опаковки, торби и чаши, които сме ползвали за 10 минути, веднъж попаднали в морето се разграждат на малки частици, където се носят от теченията със стотици години. Те стават и храна на морските обитатели. Голяма част от замърсяването, което видяхме по време на изследването, идваше от брега - опаковки от солети, вафли - това е пластмаса, която е в ежедневието ни", коментира Деница Петрова от "Грийнпийс България".

Авторите на изследването препоръчват подобни проучвания да продължават да се правят по цялата брегова линия и в различни сезони, за да може, да се добие още по-добра представа за нивата на замърсяване на Черно море.

Пластмасовите опаковки, които изхвърляме в България само за едно лято, биха покрили повърхността на всичките ни морски плажове. 

Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
А за фекалиите и почистващите препарати от хотелите нищо ли не казаха ?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Две жени си говорят: - За първи път от двадесет години да се зарадвам да видя мъжа си . - По какъв повод ? -Извикаха ме да го разпозная ...

няма нови новини
Днес: 162
hot
най-четени новини в момента
сега
1724
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Борисов с важна новина за ужилените от "Олимпик" (ВИДЕО)
x
Мирисът на лимони ни помага да се концентрираме
x