Вход
София
Времето в София 3 o C

ТРЕВОЖНА ДАННИ: Децата ни - дебели и с намалено зрение

ТРЕВОЖНА ДАННИ: Децата ни - дебели и с намалено зрение

на 11.09.2019
7305
1
ТРЕВОЖНА ДАННИ: Децата ни - дебели и с намалено зрение
Автор: ПИК
11.09.2019
1
7305

Все повече деца и ученици са с тегло над нормата, намалява физическата им активност, мъчат ги астма и проблеми със зрението. Това показват анализите на регионалната здравна инспекция в Монтана.

От прегледаните 11 348 ученици са открити нови заболявания при 760. По около 14 на сто от тях са първокласници и седмокласници. Почти всеки трети е със свръхтегло, 96 тийнейджъри са със специфично забавяне в развитието, 10 на сто имат смущения в зрението. Общо диспансеризираните са 378, като по-голямата част са от групата на 7-14-годишните. Най-висок е процентът на подрастващите с намалено зрение на двете очи. Този проблем имат 65 от тях. От астма с преобладаващ алергичен компонент страдат 51 момичета и момчета, още 40 имат неалергична астма. При децата до 7 години 13 процента са с астма, а 14 на сто със затлъстяване. Диспансеризирани са 127 деца. При 17 от тях е проблем намаленото зрение на двете очи, съобщава "Конкурент".

При редовните прегледи специалистите са открили патологични отклонения в теглото при 93 деца до 7-годишна възраст. От тях под нормата са 23, а останалите са дебелички. При учениците патология e регистрирана при 745-има. Над стандарта са 623-ма от тях. При профилактичните прегледи са установени 29 хлапета със затлъстяване, което е 14 на сто от всички. Процентът при юношите и девойките е два пъти по-висок - 29 на сто от тях са затлъстели, това в абсолютна цифра прави 224 тийнейджъри.

Според Световната здравна организация затлъстяването е заболяване, водещо до над 195 усложнения, сред които са хипертонията и диабетът. Данните от последното национално проучване на храненето сочат, че то е проблем средно за 30 на сто от момичетата и 13 процента от момчетата. Според експертите най-големият проблем е липсата на физическа активност и заседяването пред компютрите.

Анализът на физическия статус на децата от яслите и забавачките в регион Монтана показва, че основната част от тях са покрили нормите за активност. 150 от учениците пък са освободени от часовете по физическо възпитание. Само 23-ма са включените в групи по лечебна физкултура. „Редовното и адекватно физическо натоварване насърчава хармоничното развитие на детето, а също така намалява честотата на други заболявания”, категорични са докторите.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 13912
архив

Мъж пазарува на Женския пазар: 
- Искам 5 кг. картофи. 
- Желаете ли в плик да ги сложа? - попитал продавачът. 
- Не, метнете ми ги на флашката.

няма нови новини
Днес: 151
hot
най-четени новини в момента
сега
2678
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Само 42 000 са официалните членове на БСП - пленумът на червените се разпусна заради липса на кворум (ОБНОВЕНА)
x
Как да разберем кои приятели да задържим в живота си
x