ТРУСОВЕ В ПЛОВДИВ! Аут от Общински съвет, ако въртиш бизнес с общината

Региони

ТРУСОВЕ В ПЛОВДИВ! Аут от Общински съвет, ако въртиш бизнес с общината

8183
на 15.02.2018
ТРУСОВЕ В ПЛОВДИВ! Аут от Общински съвет, ако въртиш бизнес с общината
Автор:   ПИК

Половин дузина общински съветници в Пловдив ще трябва да напуснат местния парламент, ако участват във фирми, които въртят бизнес с местната власт. Трусът може да дойде заради приетия миналия месец Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

препоръчано

Неговите преходни и заключителни разпоредби променят част от текстовете в друг нормативен акт - в Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/.

Така в ЗМСМА е въведено ново ограничение, което гласи, че не може общинският съветник "да е едноличен търговец, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия". 

Това би трябвало да извади от списъка на местните парламенти всички съветници, чиито фирми изпълняват поръчки или въобще имат договорни отношения с общината. Ясни указания как да се прилага новият текст обаче няма и в общинските съвети масово се чудят какво да правят.

Въпросите са много: попадат ли например в този списък съветниците, които са представители на общината в общото събрание на дружества като МБАЛ "Пловдив", "Свободна зона" или "Пълдинтур инвест", пита "Марица". 

Срокът, в който съветниците трябва да подадат декларации за несъвместимост, е 23 февруари. 

Сподели:
Бомба x
Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 104
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това