ТУНЕЛИТЕ НА СМЪРТТА В "АЗОВСТАЛ": Хиляди тонове руски бомби не успяват да заличат стоманената крепост, в която 1000 души оцеляват на ръба (ШОКИРАЩИ СНИМКИ 18+)

Акценти

ТУНЕЛИТЕ НА СМЪРТТА В "АЗОВСТАЛ": Хиляди тонове руски бомби не успяват да заличат стоманената крепост, в която 1000 души оцеляват на ръба (ШОКИРАЩИ СНИМКИ 18+)

52033
на 14.05.2022
ТУНЕЛИТЕ НА СМЪРТТА В АЗОВСТАЛ: Хиляди тонове руски бомби не успяват да заличат стоманената крепост, в която 1000 души оцеляват на ръба (ШОКИРАЩИ СНИМКИ 18+)
Автор:   ПИК

Мариупол не е паднал. Синьо-жълтото на украинското знаме все още изпъква на фона на руините на старата стоманодобивна фабрика "Азовстал". Руските командоси, които се опитаха да получат достъп чрез кръв и огън през последните дни, посрещнати с олово, разбраха това от онези, за които пропуснат куршум е похабен куршум, пише Алберто Рохас за "Ел мундо".

препоръчано

Около 1000 защитници, обсадени в продължение на два месеца и половина, все още се бият в стоманената крепост "Азовстал", без да получават никаква помощ отвън, разпределят дажбите храна, пречистват водата от промишлени резервоари и преброяват всеки куршум, изстрелян срещу руските нападатели.

Те са единственото нещо, което стои днес между последната украинска позиция в града и първата победа на бойното поле за Путин. Мариупол е дупката в колана, с която Кремъл иска да закопчае окупираните си територии в Крим и Донбас.

В неговите прашни подземия оцеляват стотици болни, ранени и осакатени, и около 100 цивилни, които не са искали да бъдат евакуирани, повечето жени и деца на самите защитници. Русия многократно се опитваше да прекъсне интернет връзката, но не успя. Затова знаем, че положението в завода е отчайващо, въпреки че защитниците продължават да общуват.

Миналия вторник гарнизонен фотограф на име Козацки публикува тези снимки на това, което може да се нарече "болница", изградена в най-дълбоките тунели на стоманодобивния завод, едно от местата, недостигнати от руски бомби.

Хигиенните условия за ранените в това мрачно и тъмно място са ужасни. Някои от ранените показват ампутираните си ръце и крака, вид операция, която може би не би била необходима, ако бяха другаде.

Без лекарства или анестезия, тези операции, извършени насред мазето, без безопасността и чистотата на операционна зала, са лотария за пациента, изложен на възможни смъртоносни инфекции или патогени. "Превръзките се използват повторно от един пациент на друг", казват украинците в публикацията си и предупреждават, че са без антибиотици.

"Призоваваме ООН и Червения кръст да покажат своята човечност и да потвърдят основните принципи, на които са създадени, като спасят ранените, които вече не са бойци", зоват защитниците, които се опитват да намерят безопасен коридор за тези ранени войници, за да напуснат стоманодобивната фабрика и да имат шанс да се излекуват.

Но хиляди тонове руски бомби все още не са успели да заличат бойците, които са минирали достъпа до тунелите и чиито снайперисти задържат руснаците, предимно елитни войски на Спецназ, Рогсвардия и чеченците на Кадиров, които се опитват да достигнат до тях.

Стоманодобивната фабрика е гигантска барикада. Има поне три нива на мазета, защитени да издържат на ядрени атаки, в които гарнизонът обещава да се противопостави на всеки до последния човек, който може да стреля. Защитниците днес са смесица от поделения: опълченците от полк "Азов", украински морски пехотинци, пристанищна охрана, полицаи от Мариупол…

Колко още могат да издържат войниците, които вече са се отказали да приемат какъвто и да е ултиматум за капитулация? Седмици, месеци…

Никой не знае със сигурност. Цената, която Русия плаща, също е висока. "Защитниците са добре обучени и подготвени за битка", казва майор Джон Спенсър, ръководител на проучванията по градски бой в Madison Forum: "Исторически в Сталинград, Берлин или Мосул са били необходими за щурм петима нападатели за всеки един защитник, за да се превземе града. Но ако съпротивата има достатъчно воля, тогава може да струва на руснаците 10 войника за всеки защитник", казва Спенсър.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Учени предупреждават: Изкуственият интелект е опасен колкото ядрена война Учени предупреждават: Изкуственият интелект е опасен колкото ядрена война
ПИК TV x
Доц. Стойчо Стойчев с топ анализ за ПИК TV как записът на Радостин Василев сближи ППДБ и ГЕРБ: Лагерите се смениха - Радев явно подкрепя Гешев, а Борисов... (ВИДЕО) Доц. Стойчо Стойчев с топ анализ за ПИК TV как записът на Радостин Василев сближи ППДБ и ГЕРБ: Лагерите се смениха - Радев явно подкрепя Гешев, а Борисов... (ВИДЕО)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК