Вход
София
Времето в София 11 o C

Турски съд отложи делото срещу 4-мата български граничари

Турски съд отложи делото срещу 4-мата български граничари

на 03.09.2019
8157
2
Турски съд отложи делото срещу 4-мата български граничари
Автор: ПИК
03.09.2019
2
8157

Делото срещу 4-мата български гранични полицаи, гледано в наказателен съд в турския град Къркларели, днес не стартира по същество. Съдебният състав отложи процеса за 4 февруари 2020 г.

Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков са обвинени за смъртта на турски рибар, причинена по небрежност.

Днес бе второто заседание на процеса, гледан от съд за тежки престъпления в тракийския град. Делото отново бе отложено, тъй като съдът не се е произнесъл по процесуалното възражение на защитата по подсъдността.

Местният адвокат на подсъдимите Джошкун Молла иска прекратяване на делото, тъй като по същия казус е имало проведен съдебен процес в България, завършил с оправдателна присъда. Също така се очаква изпращане от българска страна на документите по съдебната поръчка.

Роднините на починалия турски бракониер са отнесли казуса и до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, но той е отхвърлил жалбата им с мотива, че българският съд е издирил необходимите доказателства и правилно е решил делото.

Томовете с доказателства в защита на бившите гранични полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, все още не са постъпили в турския съд, каза по-рано турският адвокат Джошкун Молла.

Той е внесъл протест с искане за прекратяване на делото.

„Първо за давност, после - този случая е разглеждан от отговорни български съдилища. Има и решение на европейския съд по правата на човека в Страсбург. Казваме, че този съд не е отговорен да даде това решение, защото вече случаят е приключен и има решение“, обясни той мотивите.

Сподели:
свързани новини
Гледат делото за българските граничари, обвинени в убийство в Турция
Гледат делото за българските граничари, обвинени в убийство в Турция
Съдът в Бургас ще гледа делото за четиримата български...
на 09.11.2018
Отложиха делото срещу българските граничари за убийството на бракониер 
Отложиха делото срещу българските граничари за убийството на бракониер
Съдът в турския град Къркларели отложи за 3-ти септември...
на 12.03.2019
Гледат делото срещу български граничари, обвинени за смъртта на турски бракониер Гледат делото срещу български граничари, обвинени за смъртта на турски бракониер
Очаква се днес да се проведе заседание в Къркларели,...
на 03.09.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33961
архив

На бара: – За вас? – Искам една „Кока“. – Бъдете малко по-конкретни – кока или кола, че разликата е 128 лв…

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Откриха нов симптом на коронавируса
x