Турция в ужас от горските пожари

Балкани

Турция в ужас от горските пожари

9948
на 08.08.2021
Турция в ужас от горските пожари
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви в петък, че 196 пожара са потушени от края на юли и 12 пожара все още горят в цялата страна. Малко след излъчването на неговите реплики, министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли обяви, че два големи пожара в областите Манавгат и Гюндогмуш, един от най -опустошителните сред десетките, са поставени под контрол и усилията за охлаждане са в ход, пише турското англоезично издание Daily Sabah, цитирано от "Фокус".

препоръчано

Пожарникарите, подпомагани от самолети, хеликоптери и дронове, продължават да се борят с пламъците в провинциите Анталия, Мугла, Адана, Айдън, Испарта и Денизли.

Силните ветрове и изгарящата жега подпомагат пожарите, които бушуват най-вече във и в близост до популярни ваканционни дестинации, включително Мармарис в Мугла и Манавгат в Анталия. Пламъците напредваха към жилищни райони с дни, което предизвика евакуацията на стотици хора. В селските райони на провинция Анталия десетки къщи бяха опустошени от пожарите, оставяйки голям брой хора без дом. При пожарите в провинциите Анталия и Мугла загинаха най -малко осем души.

„Успяхме да предотвратим по-нататъшното развитие на пламъците въпреки силните ветрове днес“, каза външният министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция в Анталия в четвъртък. „Стремим се утре да ги поставим под пълен контрол.“ Чавушоглу, родом от Анталия, се намира в региона заедно с делегация от министри от първите дни на пожарите.

По отношение на горските пожари в Манавгат, един от най-тежко засегнатите райони, Чавушоглу заяви, че реакцията на пламъците по въздух и земя е спряла разпространението на огъня допълнително. Над 6500 души и повече от 1800 превозни средства са участвали в операции за овладяване на горските пожари, каза той, добавяйки, че само в четвъртък летателните средства са извършили 1650 полета.

Най-малко 770 души са засегнати от пожарите, като шест от тях в момента се лекуват в болници, добави Чавушоглу. Поне 1352 сгради са сериозно повредени или напълно разрушени. Досега почти два милиона долара (17 милиона турски лири) са били разпределени за 1055 семейства, засегнати от пожарите, каза Чавушоглу и добави, че "ние бързо ще предоставим финансова помощ на гражданите в райони, които са пострадали". Министърът каза още, че САЩ са предложили да изпратят два хеликоптера, за да помогнат на Турция да се справи с огромните пожари и че двете страни сега работят по детайлите. Полша също предложи подкрепа на страната. Посолството на Полша в Анкара съобщи, че екип от 14 души, включително шест пожарникари и осем полицаи, полицейски хеликоптер и противопожарна кола, ще бъде изпратен в Турция от европейската страна в петък и събота. В петък президентът Ердоган обяви, че Азербайджан ще изпрати допълнителни 100 души висококвалифициран персонал за гасене на пожари, плюс пет хеликоптера с възможност за нощни операции, които пристигнаха от Украйна.

Правителството положи изключителни усилия за борба с пожарите, откакто избухнаха преди девет дни, каза министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмайлоглу на същата пресконференция. „Ще положим големи усилия да премахнем следите от това бедствие“, подчерта той. Отбелязвайки, че те посещават районите, засегнати от пожарите, един по един, той каза, че се определят нуждите на хората на място. „Продължаваме да работим ефективно и в координация с всички наши министерства и съответни институции, за да отговорим бързо на тези нужди“, добави той.

Топлинната вълна в цяла Южна Европа, подхранвана с горещ въздух от Северна Африка, допринесе за пожарите в Средиземно море, включително в Италия и Гърция. Очаква се горещата вълна да продължи в Турция и Гърция до края на седмицата. В четвъртък министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли предложи създаването на механизъм, според който средиземноморските държави да си помагат взаимно в борбата с горските пожари. „Дошло е време на средиземноморския съюз да се бори срещу горските пожари, защото е ясно, че отсега нататък ще трябва да живеем с горещо време и глобално затопляне“, каза той.

Той също така посочи „човешкия фактор“ в увеличаването на горските пожари. „Жилищните зони се разширяват и жилищните и промишлените единици са по -близо до екосистемата от растения и животни. Горите също са подложени на натиск поради нарастващото население, като все повече хора използват горите например за пикник. Други фактори, повишаващи риска от пожари, са пътища, преминаващи през гори или близо до тях и инфраструктурни работи в райони с гори “, обясни той.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите
ПИК TV x
Георги Харизанов пред ПИК TV: Равноотдалеченият премиер на ППДБ е лъжа! Опитват се да преметнат избирателите, че не са с ГЕРБ (ВИДЕО) Георги Харизанов пред ПИК TV: "Равноотдалеченият премиер" на ППДБ е лъжа! Опитват се да преметнат избирателите, че не са с ГЕРБ (ВИДЕО)
ново
Днес: 40
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК