Турция към Вежди Рашидов: Очакваме активно развитие на културния обмен и туризма с България

КУЛТУРА

Турция към Вежди Рашидов: Очакваме активно развитие на културния обмен и туризма с България

10521
на 25.01.2021
Турция към Вежди Рашидов: Очакваме активно развитие на културния обмен и туризма с България
Автор:   ПИК

Турция очаква активно развитие на културния обмен и туризма с България и разчита на съдействие от председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов. Това стана ясно по време на работната вечеря на Вежди Рашидов и Мехмет Ерсой, министър на културата и туризма на Турция, който е на посещение в София. На вечерята присъства и Марияна Николова, вицепремиер и министър на
туризма, както и Айлин Секизкьок, посланик на Турция в София. Вежди Рашидов остана изненадан от думите на министър Ерсой, който сподели, че в последните години не е направена и крачка за подписване на нови спогодби, касаещи културния обмен между двете страни.

препоръчано

По време на разговора Мехмет Ерсой отбеляза, че подписаните от Вежди Рашидов през двата му мандата като министър спогодби и споразумения са дали голям тласък на опазването на културното наследство, на предотвратяването на нелегалния трафик с културни ценности, на сътрудничеството в областта на киното. Ако днес една от перлите на Златния рог в Истанбул е уникалната българска Желязна църква „Свети
Стефан“, то това се дължи на усилията на двете страни да реставрират този храм и той сега да грее с невиждан блясък, който привлича хиляди туристи. И връщането на България на екзархийските имоти в Турция през 2012 година беше израз на добросъседските отношения. „Горд съм, че срещу Желязната църква в Истанбул направихме уникален български музей в сградата на българския Метох, който ни е върнат и в него е показана част от най-ценната история на България“, заяви г-н Рашидов. 

Вежди Рашидов и Марияна Николова увериха министър Ерсой, че двамата заедно в най-скоро време ще подготвят пакет от предложения с цялостна концепция, който двете страни да подпишат и така да се гарантира реалното развитие на културните взаимоотношения и на туризма между двете съседни държави. „В съвременните условия трябва да се използват всички възможности за още по-активно сътрудничество, особено в културния туризъм. Дори и един съвместен филм, какъвто би бил киноразказът за голямата любов на Кемал Ататюрк и българката Димитрина Ковачева, за който вече има сценарий, може да покаже колко много общи неща свързват хората от нашите две страни“, заключи в края на разговора Вежди Рашидов.

Сподели:
Бомба x
4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си 4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 132
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това