Турция спря търг на "Сотбис" заради откраднати плочки от древни джамии

Европа

Турция спря търг на "Сотбис" заради откраднати плочки от древни джамии

3716
на 18.04.2021
Турция спря търг на Сотбис заради откраднати плочки от древни джамии
Автор:   ПИК

Миналият месец известната аукционна къща “Сотбис“ в Лондон проведе търг, на който се предлагаха за продажба две керамични плочки, за които се твърди, че са сред откраднатите от джамия в Южна Турция преди 19 години.

препоръчано

Министерството на културата и туризма успя да спре тяхната продажба и предприе съдебни действия за връщането им, съобщи турската новинарска агенция "Доган"  (DHA)

Турция търси 223 плочки откраднати от джамията Улу в южната провинция Адана. Плочките бяха описани като керамични плочки, произведени в град Изник, с растителни декорации, датиращи от 1575 г..

В Османската империя изкуството на ръчно рисуваните плочки е изключително популярно. Град Изник ​​е най-активният център в който работят османски дворцови художници, отбелязва "Марица".

Типични мотиви върху керамичните плочки от Изник са лалета, рози, нарове и зюмбюли, предимно в кобалтовото синьо и тюркоаз. Те са предимно архитектурни плочки заради многобройните строителни проекти, поръчани от султан Сюлейман I (1520-1566), чието управление се счита за върха на империята. 

През 2009 г. полицейска акция в Истанбул успя да открие 67 от откраднатите плочки. Властите подадоха молба до Интерпол, за да открият останалите плочки, за които се предполага, че са изнесени контрабандно в чужбина.

 

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 207
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това