Турция твърдо решена да се оттегли от Истанбулската конвенция

Балкани

Турция твърдо решена да се оттегли от Истанбулската конвенция

3587
на 01.05.2021
Турция твърдо решена да се оттегли от Истанбулската конвенция
Автор:   ПИК

Турция официално ще напусне Истанбулската конвенция на 1 юли, гласи публикуван днес президентски указ, цитиран от ДПА и БТВ.

препоръчано

Страната обяви през март, че се оттегля от конвенцията, която си поставя за цел спомогне за намаляването на насилието над жените.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган защити стъпката като "напълно законна", но решението предизвика множество критики и протести в страната.

За евентуален отказ от конвенцията се заговори миналата година в Турция, чието ислямо-консервативно правителство и електоратът му смятат, че тя нанася вреда върху семейните и религиозните ценности и окуражава ЛГБТ общността.

Междувременно популярната стрийминг платформа BluTV рекламира премиерата на новия сезон на сериала "Разказът на прислужницата" с женски гласове, изричащи лозунги от протестите в Турция: "Не сме безмълвни, не се страхуваме, не се подчиняваме" и "Светът щеше да се разтърси, ако жените бяха свободни".

Клипът показва кадри от филмовата поредица, а на заден план се чуват гласовете на турски жени: "Не - значи не", отбелязва още агенцията.

Сподели:
Бомба x
Седем начина да преборите самотата Седем начина да преборите самотата
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това