Вход
София
Времето в София 8 o C

Турция удължава проучванията в Средиземно море до 29 ноември

Турция удължава проучванията в Средиземно море до 29 ноември

на 21.11.2020
5035
0
Турция удължава проучванията в Средиземно море до 29 ноември
Автор: ПИК
21.11.2020
0
5035

Турският изследователски кораб Oruc Reis ще продължи да извършва сеизмични проучвания в оспорваната зона на Източното Средиземно море, близо до гръцките острови Родос и Кастелоризо, до 29 ноември, съобщи службата за корабоплаване, хидрография и океанография на флота, цитирана от "Спутник".

Според нов съвет на Navtex, Oruc Reis ще провежда изследвания заедно с корабите Ataman и Cengizhan. Настоящият съвет на Navtex изтича на 23 ноември.

Турция участва в дългогодишен спор за морска граница с Гърция и Кипър за размера на техните изключителни икономически зони в Източното Средиземноморие.

Ситуацията се влоши това лято, когато Анкара изпрати кораба си Oruc Reis, придружен от флот военни кораби, за сондиране във води близо до гръцкия остров Кастелоризо, който се намира само на 2 километра от южното крайбрежие на Турция.

Гърция смята, че ходът на Анкара е незаконен и е в нарушение на суверенитета на страната, тъй като сеизмичните проучвания наближават на нейния континентален шелф.

Турските власти обаче твърдят, че чуждите острови, разположени толкова близо до границите му, не могат да имат континентален шелф.

Европейският съюз осъди сондажните дейности на Анкара в Източна Средиземноморие, заплашвайки страната с потенциални санкции.

Атина и Никозия изразиха категоричното си възражение срещу присъствието на турски изследователски кораби във води, за които Гърция и Кипър твърдят, че са част от съответните им изключителни икономически зони. Кавгата за изключителни права върху района се засилва от наличието на значителни находища на газ в региона.

Сподели:
свързани новини
Ердоган се ядоса: Никакъв сондаж за газ в Кипър без съгласието на Турция Ердоган се ядоса: Никакъв сондаж за газ в Кипър без съгласието на Турция
Няма да има сондажи за газ в териториалните води на Кипър...
на 04.03.2018
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22727
архив

Момченце тича при полицай:
- Помогнете, някакъв мъж се бие с баща ми!
Полицаят тръгва с момчето и вижда двама мъже, които яростно се налагат.
- Кой от двамата е баща ти? - пита полицаят
- Не знам, отговаря хлапето - те за това се бият.

x
САМО В ПИК TV: Изплува тайната и невъзможна любов на Мариан Вълев-Куката (ВИДЕО)
x
11-те правила за връзка тип „просто секс"
x