ТУРЦИЯ: 400 мини в Черно море са пуснати умишлено

Европа

ТУРЦИЯ: 400 мини в Черно море са пуснати умишлено

15990
на 11.04.2022
ТУРЦИЯ: 400 мини в Черно море са пуснати умишлено
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар изрази подозрение относно възможността за умишлено поставяне на военните мини в Черно море в опит да се проправи пътя на миночистачите на НАТО към тези води.

препоръчано

Обръщайки се към членовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Централен съвет за решения и изпълнителен съвет (MKYK) на среща миналата седмица, министърът на отбраната Хулуси Акар каза: "Имаме съмнения, че мините са били поставени умишлено. Може би тези мини са оставени в рамките на план за влизане на миночистачи на НАТО в Черно море".

Презентацията на Акар на партийното събрание включваше важна информация за развитието на отбранителната индустрия и войната в Украйна, съобщи всекидневникът "Хюриет" вчера.

Министърът добави, че евентуалният план може да има за цел да окаже натиск върху Турция, но Анкара е решена да спазва изискванията на Конвенцията от Монтрьо, пише ежедневникът, позовавайки се на анонимни източници.

"Не знаем кой е оставил мините в Черно море. Те са руско производство, но въпросът коя страна ги е пуснала се разследва. Има сведения, че има около 400 мини. Разговаряхме с българските и румънските власти. Те също извършват строг мониторинг", каза Акар.

"Ние ще спазваме правилата на Монтрьо. Няма да пуснем военни кораби в Черно море. Няма да позволим Черно море да бъде въвлечено във войната", каза Акар пред съпартийците си.

Министърът също така подчерта, че тези мини обикновено се самозаключват, когато се скъсат от въжето, за което са привързани, така че да не експлодират. Военният министър обаче отбеляза, че такава система не е имало в мините, които турските военни са унищожили в акваторията на Турция. "Значи много е вероятно мините да са оставени така нарочно. Разследваме случая, за да изясним кой ги е "подхвърлил" в района на Босфора", добави той.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК