ТЪЖЕН ДЕН: Днес е най-голямата Задушница - ангелите и душите на мъртвите идват сред нас! Ето какви са поличбите и обичаите

Животът днес

ТЪЖЕН ДЕН: Днес е най-голямата Задушница - ангелите и душите на мъртвите идват сред нас! Ето какви са поличбите и обичаите

59624
на 02.11.2019
ТЪЖЕН ДЕН: Днес е най-голямата Задушница - ангелите и душите на мъртвите идват сред нас! Ето какви са поличбите и обичаите

Последвайте ни в Google News Showcase

Днес отбелязваме Архангелова задушница. На Задушница отдаваме почит на починалите ни близки и роднини, а на Архангелова задушница почитаме и ангелите. Задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

препоръчано

На гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия. 

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричана още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк по обичай се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости".

Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи и кръжи около тебе на този ден, то значи душата на покойника е дошла при теб.

Във всеки православен храм тази сутрин се отслужва панихида за всички починали, както и на загиналите български войни. На този ден не се работи, не се пере, не се върши и никаква домакинска работа.

"Както цветът увяхва и както сянката отминава, тъй се разрушава всеки човек. Но по гласа на тръбата мъртвите в смущение ще се вдигнат за Твоето посрещане, Христе Боже. Тогава, Владико, тези, които си отвел от нас, всели в Твоите свети жилища, като не им зачетеш съгрешенията, Благосърдечни“ (из утринната служба на днешния ден).

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да променят отношението си към колегите, Везните да очакват конфликти с близките САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да променят отношението си към колегите, Везните да очакват конфликти с близките
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК