ТЪЖНА ВЕСТ: България загуби проф. Стефан Чапкънов

КУЛТУРА

ТЪЖНА ВЕСТ: България загуби проф. Стефан Чапкънов

131357
на 18.11.2020
ТЪЖНА ВЕСТ: България загуби проф. Стефан Чапкънов
Автор:   ПИК

Бургас и България загуби още едно голямо име -  проф. д-р Стефан Чапкънов. Един от най- известните съвременни фолклористи почина на 82 години, съобщава БНР. Композиторът е познат като диригент, педагог и най-вече като основател и двигател на бургаския ансамбъл „Странджа”.

препоръчано

Дългата му творческа биография се събира в неговата визитка за Съюза на българските композитори.

Бургазлията е завършил Българска Държавна консерватория. Основател е на държавен ансамбъл за народни песни и танци „Странджа” гр. Бургас и е негов главен художествен ръководител и главен диригент в продължение на 43 години. Под ръководството му ансамбълът е изнесъл над 6000 концерта в страната и чужбина, от които около 2000 – авторски.

Като композитор е създал над 750 произведения – хорови и солови песни, оркестрови пиеси, камерни и музикално-сценични произведения. Издал е 10 самостоятелни сборника, дългосвирещи плочи, компакт дискове и аудио касети.

Като фолклорист проф. д-р Стефан Чапкънов е автор на научните трудове „Феноменът българско народно пеене. Проблеми на звукоизвличането” и „Музикалния фолклор на Странджа. Метроритмични, структурни и ладови особености”, като последният е цялостна панорама на музикалния фолклор в Тракия.

Проф. д-р Стефан Чапкънов е носител на почетни дипломи от фестивали във Франция, Индия, САЩ и Австрия. Отличен е с първа награда от международни конкурси гр. Закопане – Полша, гр.Бурса и гр.Ялова – Турция. Популяризирал е българското изкуство в Европа, Азия и Америка.

През 1990 г. за приноса му към българската култура и 1997 г. за постиженията му като ръководител на ансамбъл „Странджа” два пъти е удостоен с наградата „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци.

През 1998 г. и 2000 г. получава званието почетен гражданин на градовете Малко Търново и Бургас.

През 2001 г. е награден с „Голямата кристална лира” за върхови постижения в областта на фолклора, а през 2005 г. Съюзът на българските композитори го отличава с приза „Златното петолиние” за авторска песен, а през 2013 г. лично от Министъра на културата е награден с Националната награда “Златна нестинарка” за върхови постижения в областта на фолклора.

Проф. д-р Стефан Чапкънов през годините неизменно работеше с БНР, с различните програми и всички регионални станции. Неотдавна той сподели пред Радио България:

Българският фолклор е феноменален. Например стъпките на хорàта са кодови знаци, чрез тях ние възприемаме положителните вибрации на вселената, зареждаме се с положителна енергия. Народната музика, традициите, писмеността са нашият фундамент. Народната песен не само лекува чрез своите вибрации, но чисти човека духовно и физически.

 Поклонението ще е утре в 10 часа, а опечалените близки, почитатели и приятели ще се сбогуват с обичания Стефан Чапкънов в Гробищния парк в Бургас.

Сподели:
Бомба x
Срещнали ли сте сродната си душа в секса – тези знаци ще ви покажат Срещнали ли сте сродната си душа в секса – тези знаци ще ви покажат
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това