Вход
София
Времето в София 8 o C

ТЪЖНА ВЕСТ: България загуби проф. Стефан Чапкънов

ТЪЖНА ВЕСТ: България загуби проф. Стефан Чапкънов

на 18.11.2020
121040
0
ТЪЖНА ВЕСТ: България загуби проф. Стефан Чапкънов
Автор: ПИК
18.11.2020
0
121040

Бургас и България загуби още едно голямо име -  проф. д-р Стефан Чапкънов. Един от най- известните съвременни фолклористи почина на 82 години, съобщава БНР. Композиторът е познат като диригент, педагог и най-вече като основател и двигател на бургаския ансамбъл „Странджа”.

Дългата му творческа биография се събира в неговата визитка за Съюза на българските композитори.

Бургазлията е завършил Българска Държавна консерватория. Основател е на държавен ансамбъл за народни песни и танци „Странджа” гр. Бургас и е негов главен художествен ръководител и главен диригент в продължение на 43 години. Под ръководството му ансамбълът е изнесъл над 6000 концерта в страната и чужбина, от които около 2000 – авторски.

Като композитор е създал над 750 произведения – хорови и солови песни, оркестрови пиеси, камерни и музикално-сценични произведения. Издал е 10 самостоятелни сборника, дългосвирещи плочи, компакт дискове и аудио касети.

Като фолклорист проф. д-р Стефан Чапкънов е автор на научните трудове „Феноменът българско народно пеене. Проблеми на звукоизвличането” и „Музикалния фолклор на Странджа. Метроритмични, структурни и ладови особености”, като последният е цялостна панорама на музикалния фолклор в Тракия.

Проф. д-р Стефан Чапкънов е носител на почетни дипломи от фестивали във Франция, Индия, САЩ и Австрия. Отличен е с първа награда от международни конкурси гр. Закопане – Полша, гр.Бурса и гр.Ялова – Турция. Популяризирал е българското изкуство в Европа, Азия и Америка.

През 1990 г. за приноса му към българската култура и 1997 г. за постиженията му като ръководител на ансамбъл „Странджа” два пъти е удостоен с наградата „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци.

През 1998 г. и 2000 г. получава званието почетен гражданин на градовете Малко Търново и Бургас.

През 2001 г. е награден с „Голямата кристална лира” за върхови постижения в областта на фолклора, а през 2005 г. Съюзът на българските композитори го отличава с приза „Златното петолиние” за авторска песен, а през 2013 г. лично от Министъра на културата е награден с Националната награда “Златна нестинарка” за върхови постижения в областта на фолклора.

Проф. д-р Стефан Чапкънов през годините неизменно работеше с БНР, с различните програми и всички регионални станции. Неотдавна той сподели пред Радио България:

Българският фолклор е феноменален. Например стъпките на хорàта са кодови знаци, чрез тях ние възприемаме положителните вибрации на вселената, зареждаме се с положителна енергия. Народната музика, традициите, писмеността са нашият фундамент. Народната песен не само лекува чрез своите вибрации, но чисти човека духовно и физически.

 Поклонението ще е утре в 10 часа, а опечалените близки, почитатели и приятели ще се сбогуват с обичания Стефан Чапкънов в Гробищния парк в Бургас.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22726
архив

На едно новобрачно семейство се родило бебе два килограма. Когато техните познати обърнали внимание, че бебето е малко, майката (невинно)казала:- Ама какво искате? Ние сме женени само от три месеца!

x
САМО В ПИК TV: Изплува тайната и невъзможна любов на Мариан Вълев-Куката (ВИДЕО)
x
11-те правила за връзка тип „просто секс"
x