ТЪЖНА ВЕСТ: Почина алпинистът Аврам Аврамов, ръководил легендарната експедиция "Еверест '84"

Животът днес

ТЪЖНА ВЕСТ: Почина алпинистът Аврам Аврамов, ръководил легендарната експедиция "Еверест '84"

26061
на 28.11.2019
ТЪЖНА ВЕСТ: Почина алпинистът Аврам Аврамов, ръководил легендарната експедиция Еверест 84
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

След тежко боледуване на 86-годишна възраст почина алпинистът Аврам Аврамов. Това съобщи председателят на Федерацията по катерене и алпинизъм Петко Тотев, съобщава БНР.

препоръчано

Аврамов е бил директор на централната планинска школа „Мальовица“. Треньор по алпинизъм при Централния съвет на Българския туристически съюз. Участва в едни от най-значимите български изкачвания след Втората световна война в Алпите и Памир.

свързани новини

През 1984 г. ръководи най-мащабната българската експедиция - "Еверест '84". Тогава Христо Проданов става първият българин, изкачил най-високия връх на планетата, при това без допълнителен кислород и по най-трудния маршрут - Западният гребен, т.нар. Жесток път. Още четирима българи стигат върха в рамките на експедицията - Методи Савов, Иван Вълчев, Николай Петков и Кирил Досков. Петков и Досков правят за първи път в историята цялостен траверс на Еверест, наречен по-късно “Българския траверс”, като се изкачват от запад и слизат от юг. А изкачването по Жестокия път няма повторение вече 35 години.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за съботния ден: Успехът е с Овните, добри приходи за Козирозите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за съботния ден: Успехът е с Овните, добри приходи за Козирозите
ПИК TV x
Нидал Алгафари посочи пред ПИК TV коя ще е изненадата на изборите: ГЕРБ и ДПС ще могат сами да направят кабинет, но... (ВИДЕО) Нидал Алгафари посочи пред ПИК TV коя ще е изненадата на изборите: ГЕРБ и ДПС ще могат сами да направят кабинет, но... (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК