ТЪЖНА ВЕСТ: Почина известен български художник

Животът днес

ТЪЖНА ВЕСТ: Почина известен български художник

40468
на 18.01.2023
ТЪЖНА ВЕСТ: Почина известен български художник
Автор:   ПИК

Отиде си известният плевенски художник Юрий Буков (1947-2023). Това потвърди за БТА Валентин Асенов – председател на представителството на Съюза на българските художници (СБХ) в Плевен. Той остави ярко творчество, самобитно и разпознаваемо, допълни Асенов.

препоръчано

По повод кончината на именития художник от СБХ – София посочват: "На 17 февруари 2023 г. неочаквано си отиде Юрий Буков, в подготовка на изложбата си, която трябваше да се открие на „Шипка” 6 на рождения му ден, 7 март".

Художникът е роден в плевенското село Рибен. Завършва Художествената гимназия в София, след това „живопис” в Художествената академия при проф. Ненко Балкански. За свой учител признава Светлин Русев, от когото е получил първите уроци. Юрий Буков има повече от 30 самостоятелни изложби. Носител е на наградата за живопис от Третото биенале на малките форми в Плевен през 2006 г.

През 2015 г. получава приза „Св. Пимен Зограф“ на представителството на СБХ – Плевен. През 2018 г. печели конкурса на СБХ за творческа резиденция в Сите де-з-ар, Париж. Носител е на множество други награди.

В съобщението на СБХ - София цитират думи на Юрий Буков: „Във всичко може да излъже човек: в политиката, в любовта, майка си и баща си дори, но в изкуството не може – там личи неговото мислене и душевността, а това е най-важното.“

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Тичането за здраве в града може да бъде опасно Тичането за здраве в града може да бъде опасно
ПИК TV x
САМО В ПИК! Режисьорът Сашо Морфов репресира актьори и ги изхвърля от спектакли, защото са герберски боклуци (ШОКИРАЩО ВИДЕО) САМО В ПИК! Режисьорът Сашо Морфов репресира актьори и ги изхвърля от спектакли, защото са "герберски боклуци" (ШОКИРАЩО ВИДЕО)
ново
Днес: 83
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК