Убийственни жеги връхлитат Пловдив

Прогноза за времето

Убийственни жеги връхлитат Пловдив

10111
на 09.06.2021
Убийственни жеги връхлитат Пловдив
Автор:   ПИК

Пловдив е сред най-рисковите области за горещи вълни в бъдеще. Убийствени жеги ще морят също населението на Благоевград, Хасково, Кърджали, Стара Загора. В Северна България пък горещи нахлувания ще има най-осезаемо в Плевен, Русе и Велико Търново. Това разказа Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването по време на уебинар на climateka.bg на тема "Климатични промени, горещи вълни и човешко здраве".

препоръчано

Горещите вълни се наричат „тих убиец“ и са най-смъртоносния климатичен феномен, допълни тя. 

свързани новини

„Гореща вълна“ за умерения пояс, където се намира и България, означава период от поне три последователни дни с температура на въздуха над 30 градуса. Високи дневни температури, съчетани с нощни над 20 градуса, които не дават възможност на тялото да си почине, е много лоша комбинация. И е много важно къде точно  се намираме в жежките дни.  Изследване сочи, че температурата в центъра на града е поне 5 градуса по-висока от температурата в парка или в предградието. 

Според различни проучвания жените са по-уязвими от мъжете при горещо време – смъртността при тях е по-висока във всички възрастови групи. Жените имат по-висока температура на тялото и на кожата, а в отделни страни вероятно роля играе и строгото разделение на мъжка и женска работа, посочи д-р Спасова. Така извършването на някои определени дейности навън или вътре в помещението (например готвене), както и носенето на определено облекло от жените, може допълнително да засили неблагоприятното въздействие на горещото време.

Сподели:
Бомба x
Конгресмени от САЩ за НЛО: Става нещо, с което не можем да се справим Конгресмени от САЩ за НЛО: Става нещо, с което не можем да се справим
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Целта на проверката на прокурорите съм аз. Съчиняват нещо за случай от 2009 г. и търсят кошаревски свидетели. Трябва ли всички като Стъки да си търсим правата? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Целта на проверката на прокурорите съм аз. Съчиняват нещо за случай от 2009 г. и търсят кошаревски свидетели. Трябва ли всички като Стъки да си търсим правата? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 182
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това