УБИЙСТВЕН КОМЕНТАР: Протестите свалят властта, но не я сменят - ако не гласуваме масово, сглобката ще продължи да не се съобразява с народа

ТОП НОВИНАТА

УБИЙСТВЕН КОМЕНТАР: Протестите свалят властта, но не я сменят - ако не гласуваме масово, сглобката ще продължи да не се съобразява с народа

67873
на 17.09.2023
УБИЙСТВЕН КОМЕНТАР: Протестите свалят властта, но не я сменят - ако не гласуваме масово, сглобката ще продължи да не се съобразява с народа
Автор:   Иво Атанасов

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Не 69, а 59 е любимото число на не-коалицията. Всички се досещат, че 69 не е, понеже сглобката е по интереси, а не по любов. Но защо точно 59 е? Няма как да се отговори шеговито, тъй като основанията са сериозни, дълбоки и, уви, трайни.

препоръчано

Според най-новото проучване на „Евробарометър“ 51 % от анкетираните българи са против по-нататъшната финансова и икономическа подкрепа за Украйна. Сглобката обаче не се вълнува нито от преобладаващото мнение, нито пък от българския интерес, и вчера гласува в парламента да се вдигне забраната върху вноса на украинско зърно. За разлика примерно от Полша, чиито граждани в пъти повече мразят Русия в сравнение с нашите, но която в такива случаи не се кахъри за Украйна, а защитава собствените си производители.

Впрочем, според същото изследване 56 % у нас са против финансирането и доставката на военно оборудване за Украйна. Годишният доклад на GLOBSEC Trends 2023, в чийто Борд на директорите е известният Иван Кръстев – нито ляв, нито пък путинист, посочва още по-висок процент на българите, които не одобряват военната помощ за Украйна – 59 на сто. А според „Галъп Интернешънъл Болкан“ цели 78 % са против интензифицирането на военната помощ, за са само 20 на сто. В анкетата на „Маркет Линкс“ пък 67 на сто са за неутралитет в конфликта, а само 16 % смятат, че трябва активно да подпомагаме Украйна, включително и с оръжие. Сглобката обаче не просто ни най-малко не се съобразява с тези нагласи, но и е на път да ни превърне в мишена за руските ракети.

От респондентите на „Алфа Рисърч“ едва 34 % възприемат Русия като заплаха за сигурността ни. Доста повече – 49 на сто, не одобряват икономическите санкции срещу нахлулата в Украйна страна, поддържат ги само 37 %. А според „Евробарометър“ нашата подкрепа за тези санкции е най-ниска в целия ЕС, където одобрението е средно 74 %. Не-коалицията обаче упорито ги поддържа и дори иска да отмени дерогацията за вноса на руски петрол, извоювана с толкова усилия от нашите дипломати в Брюксел.

Едва ли е учудващо, че със симпатия към Зеленски са само 37 % от анкетираните българи. Ако има нещо изумително, то е в раболепниченето към украинския президент от видни фигури в сглобката при визитата му у нас.

Не само в международен, но и във вътрешнополитически план на не-коалицията и през ум не й минава да се съобразява с мнението на управляваните. Против бързото въвеждане на еврото са 72 % (за са 21 на сто), но това не пречи на правителството да ускорява процеса. Не се впечатлява и че според Националния център за парламентарни изследвания 57 % са въобще против преминаването ни към еврото, а само 27 на сто са за.

Според „Галъп“ пък 69 % искат Трети март да си остане наш национален празник, а 65 на сто не са съгласни хора с двойно гражданство да добият право да са български депутати и министри. И по тези въпроси сглобката не само нито вижда, нито чува, но и готви конституционни промени тъкмо в обратната посока. Подобна е ситуацията и с Паметника на Съветската армия. Анкетата във Фейсбук-страницата на „Bulgaria on air“ показва, че 70 % искат той да остане на сегашното си място. Дори в допитването на сайт с предимно дясна аудитория като „Webcafe“ едва 31 на сто са за разрушаването му.

Отговорите в посочените изследвания не са израз на желание да напуснем организациите, чиито членове станахме преди 15-20 години. Напротив, според „Маркет Линкс“, а и не само, три четвърти от нашите граждани искат да си бъдем в ЕС, а 60 на сто – и в НАТО. Но… да бъдем достойни партньори, а не да лакейничим и угодничим, и то често в ущърб на собствените си интереси. Както примерно се случи с вдигането на ветото за Република Северна Македония миналото лято, и то при положение, че и до днес едва 7 на сто смятат, че Скопие е направило достатъчно, за да бъде оправдано това решение на сглобката в предишния й състав.

Ако не беше скучно за четене, изброяването на резултати от социологически изследвания можеше да продължи. Но и посочените дотук данни категорично показват разрива между управляващи и управлявани. Дори и да се въздържаме от квалификации като „антинародна политика“ и „национално предателство“, неоспорим факт е, че действията на не-коалицията са в противоречие с нагласите на повечето българи – от малко над половината до две трети и дори три четвърти. И то по най-важните въпроси.

И тук вече се изяснява защо 59 е любимото число на сглобката. Това е процентът на негласуващите. Благодарение на тяхната пасивност ГЕРБ и ПП-ДБ с общо 20 % от гласовете на всички избиратели грабват повече от половината места в парламента. Ето как малка, но активна, част от обществото налага чрез своите депутати волята си над няколко пъти повече български граждани.

Сега се таят надежди, че предстоящата блокада на страната от зърнопроизводителите ще свали правителството. И какво от това? Последните пълно с улично недоволство години показаха, че протестите събарят властта, но не я сменят. Въпреки поредицата от избори, стигне ли се до редовен кабинет, все същата сглобка се получава. И сега социолозите подсказват, че ГЕРБ и ПП-ДБ ще вземат първите две места при предсрочни избори. И пак с двайсетина процента от вота на всички, имащи право на глас, ще получат абсолютно, че дори и достатъчно за промяна на Конституцията, мнозинство в Народното събрание. Защото недоволните от тази политика не само са затънали в апатия, но и дори се гордеят, че не гласуват.

Може да критикуваме, колкото си искаме, управлението, да организираме протести, блокади и барикади, но не лишим ли сглобката от любимото й число 59, тя все, поне в обозримото бъдеще, ще си побеждава. Защото, казано в духа на една от популярните тв реклами, само с протести не става, трябва и гласуване

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети
ПИК TV x
Политолог пред ПИК TV: Отвращението към изборите е заложено преди четири години, когато Радев излезе с вдигнат юмрук (ВИДЕО) Политолог пред ПИК TV: Отвращението към изборите е заложено преди четири години, когато Радев излезе с вдигнат юмрук (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК