Увеличава се заплахата от инвазивните чужди видове за местното биоразнобразие

Животът днес

Увеличава се заплахата от инвазивните чужди видове за местното биоразнобразие

6583
на 17.04.2021
Увеличава се заплахата от инвазивните чужди видове за местното биоразнобразие
Автор:   ПИК

От фондация „Информация и природозащита“ предупреждават, че  инвазивните чужди видове представляват бързо нарастваща заплаха за местното биологично разнообразие, съобщава БНР.

препоръчано

Растенията, които не са естествено разпространени, а внесени в природата от други държави, могат да увредят околната среда и селскостопанската продукция, както и да предизвикат здравословни проблеми у хората като астма, алергии и кожни заболявания.

Ежегодно разходите на ЕС за борба с инвазивните видове и причинените от тях щети достига 12 милиарда евро. Традиционно появата на растенията е в резултат на човешките дейности,коментира специалистът по ботаника Димитрина Ботева.

"Пътуване в различни страни, донасяне на семена, използване за различни цели -  от декоративни до производство на дървесина, до укрепване от ерозия. Все повече се засилва проблемът и с интернет-търговията", разяснява Ботева.

Повечето инвазивни видове имат мощни механизми за размножаване и оцеляване. Растението Фалопия попада в списъка на опасните нашественици.

"Тя прави големи обраствания, които много трудно се премахват. Има такива в Южния парк доста", уточнява Димитрина Ботева.

Друг вид, представляващ заплаха е амброзията, която може да доведе до 50 процента намаляване на добивите. Ранното откриване и повишаването на информираността на обществото са сред условията за спечелване на битката срещу инвазивните видове.

"Когато се почистват градините, да имаме предвид и това, какво точно засаждаме и да внимаваме къде изхвърляме останки, семена и коренища", посочва Ботева.

 

 

Сподели:
Бомба x
Под какви заболявания се “маскира” депресията Под какви заболявания се “маскира” депресията
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 281
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това