Вход
София
Времето в София 24 o C

Уволненият от ВТУ зам.-министър на правосъдието разплита "италианската" афера. Как проф. Проданов се озова в качеството си на "внушител на прокуратурата"

Уволненият от ВТУ зам.-министър на правосъдието разплита "италианската" афера. Как проф. Проданов се озова в качеството си на "внушител на прокуратурата"

на 12.11.2018
33842
3
Уволненият от ВТУ зам.-министър на правосъдието разплита "италианската" афера. Как проф. Проданов се озова в качеството си на "внушител на прокуратурата"
Автор: ПИК
12.11.2018
3
33842

Режисирани ли са протестите и ще изкара ли мандата си правителството коментира зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов 

Заместник-министър на правосъдието уволнен от ВТУ, той обжалва

Заместник-министър на правосъдието уволнен от ВТУ, той обжалва

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай...

на 05.11.2018

„Вероятно трябва да попитате хората, които протестират, не мен. Мандатът на правителството ще изтече с изтичането на 4-годишния срок, коментира Проданов, който бе уволнен дисциплинарно от ВТУ заради скандал с незаконни учителски свидетелства на 170 италианци. 

Тези италианци са били студенти в Пернишкия университет. След това отиват във ВТУ.  Между двете неща няма никаква реална връзка, тя съществува в думите на работодателя ми. Не мога да имам никаква връзка с аферата, поради простата причина, че когато се е развихрила тя, аз не съм заемал никакви постове. А в моята заповед за уволнение няма нищо за италианците, коментира той.

Това, което знам за италианците е следното: В един момент се разви тезата, че в Италия има липса на педагогически кадри. И в същото време беше казано, че италианските университети са затруднени да подготвят тези висшисти. А ние можем да ги обучим за учители. И аз си задавам въпроса как бихме могли да им преподаваме, на какъв език. Трябва да попитате ръководството. А за да обучаваме чужденци, трябва да признаем италианските им дипломи с решение на академическия съвет. По една или друга причина, такова решение не е взето. Минават месеци и когато идва време да им се издадат дипломи, в друг център за информация и документация - звено в МОН, им искат документа, с който сме им признали дипломите от Италия. Вместо да подходят по легитимен начин, се дописва един стар протокол от академичния съвет. Протоколите трябва да са на сайта на университета и се появява едно решение, каквото никога не е взимано, обясни правосъдният зам.-министър. 

Всъщност прокуратурата твърди, че използването на този документ от ректора пред друг държавен орган съдържат моменти на престъпление. И тук ме намесват мен. Тази информация за прокуратурата се появи един понеделник. На сайта се появи съобщение, че това, което казва прокуратурата не е вярно и че аз не съм си вършил работата. Заповедта е лаконична, аз съм обвинен, че в края на миналата учебна година не съм си изпълнил някакви нарушения във връзка с взимане на часовете ми. Аз по това време с италианските дипломи нямам никаква връзка с това и не съм заемал никакви постове. На сайта се правят внушения, че зад заключенията на прокуратурата стоя аз, макар че друг колега стои там. Но внушението е, че аз съм въздействал, за да стигне прокуратурата до извода, че има нарушения. А мен не са ме разпитвали, няма в какво качество да стане това. Но, ако ме питат, веднага бих дал каквато имам информация, а тя не е толкова много. Просто твърдят, че аз мога да окажа въздействие върху прокуратурата в каквато посока аз искам, тъй като съм зам.-министър на правосъдието.

Не бих могъл да кажа, че отношението на ректора на ВТУ (б.р.-проф. д-р Христо Бонджолов)е доброжелателно и колегиално към мен, посочи Проданов. 

Той е категоричен, че ще съди университета, където работи 32 години - от ноември 1986 година. А с ректора не сме си говорили отпреди 2,5 години. Случаят не би бил толкова помпозен, ако беше станал с някой друг, заяви още професорът. 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(3)
1
Италианци от историческата италийска диаспора на Балканите, вземете един Алберт Ахмети, Алфред Джамбази, Ричард Шерифи.... и така, бройте ги до десетина хиляди. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха!!!!!!!
2
А ве брат това е Търново - меката на корупцията .
3
От ВТУ разбрахме че са го уволнили. А, като зам.министър на правосъдието кога?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 13922
архив

Шахматистът Пешо излезе с приятелката си Мими в парка. Неочаквано ги нападнаха хулигани. Пешо, без да трепне, светкавично оцени ситуацията и жертва царицата.

няма нови новини
Днес: 233
hot
най-четени новини в момента
сега
3020
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Патрулки с включени буркани и униформени на мотори стреснаха софиянци на "Цариградско шосе"
x
Учени откриха плодовете на младостта
x