Вход
София
Времето в София 5 o C

Уволниха съдия Йорданка Ваклева от СРС за стотици забавени дела

Уволниха съдия Йорданка Ваклева от СРС за стотици забавени дела

на 28.01.2020
11613
2
Уволниха съдия Йорданка Ваклева от СРС за стотици забавени дела
Автор: ПИК
28.01.2020
2
11613

Йорданка Ваклева от Софийския районен съд (СРС) беше уволнена заради драстично забавяне на дела. Решението на Съдийската колегия беше взето единодушно днес, съобщи lex.bg

Срещу нея имаше три предложения за налагане на наказание. Две са от 2017 г. и са на Инспектората към Висшия съдебен съвет и на бившия шеф на Софийския градски съд Калоян Топалов, който поиска нейното уволнение. Те дойдоха само два месеца, след като СК на ВСС я беше наказала с намаляване на заплатата с 20% за една година. Третото предложение е от 2018 г. от председателя на Софийския районен съд Александър Ангелов.

В предложението си Топалов беше посочил, че към януари 2017 г. Ваклева е имала над 240 дела с просрочени решения, като по някои от тях забавянето достига 5 години. Извършената от ИВСС проверка по срочната книга на съдия Ваклева установи и несъответствие в датите на съдебните актове, което предизвикало съмнение за антидатиране при обявяването им. Като в предложението си ИВСС подчерта, че така се създават и неясноти за действителната дата на съдебния акт и за сроковете за оспорването му. Тогава дори се появи информация, че има и подадено заявление в Европейския съд по правата на човека в Страсбург във връзка със забавено дело на доклад на съдия Ваклева.

Днес стана ясно, че по отношение на една част от делата дисциплинарното производство срещу Ваклева се прекратява, но за другата колегията взе решение за нейното уволнение заради системно неспазване на сроковете и действия и бездействия, които неоправдано забавят производството по делата.

Ваклева има 14 дни, за да реши дали да обжалва решението на Съдийската колегия.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33079
архив

Виждайки падаща звезда, водопроводчикът Грую не можа да формулира ясно желанието си, поради което получи петлитрова руса бутилка ракия с големи гърди…

x
България и САЩ подписаха ключови документи за 5G мрежите и ядрената енергия за граждански цели
x
ЗВЕЗДИТЕ ВЕЩАЯТ: Не се претоварвайте, днес е ден за решение на всекидневни проблеми
x