УДАРЕН АНАЛИЗ: Арестът на Джейхан разкри, че олигархичните кръгове не искат реална борба с корупцията. Дори Руанда няма да повярва в обратното

Епицентър

УДАРЕН АНАЛИЗ: Арестът на Джейхан разкри, че олигархичните кръгове не искат реална борба с корупцията. Дори Руанда няма да повярва в обратното

132292
преди 6 часа
УДАРЕН АНАЛИЗ: Арестът на Джейхан разкри, че олигархичните кръгове не искат реална борба с корупцията. Дори Руанда няма да повярва в обратното
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

"България ще бори корупцията по модела на Руанда".

препоръчано

Това заглавие се появи преди 2 години в медийното пространство, след като тогавашният премиер Кирил Петков обяви, че обсъдил корупцията с президента на централната африканска държава - Руанда Пол Кагаме и получил похвала от него за усилията на ПП да изкоренят това обществено зло.

"Вика - знаеш, че аз паднах от 150-о на 50-о място по корупция. "На правилен път си" ми каза. Вика, не се таргетират малките хора, които правят корупция, а големите босове. Вика, всичко тръгва отгоре…", разказа тогава Петков.

Е, днес дори властта в Руанда може да почерпи ноу хау от опитите на олигархичните кръгове у нас да оправдаят заловения на местопрестъплението кандидат за депутат от земеделската формация АПС Джейхан Ибрямов.

Същият беше арестуван със 100 000 лева белязани пари преди 5 дни на паркинг в София. Сумата била първа вноска от поискани 400 000 лева за упражняване на незаконно влияние върху чиновници от военното министерство, за да се уредят обществени поръчки в полза на приятел на Ибрямов. Има свидетелски показания, има записи на случката, а самият Ибрямов е спипан от разследващите на местопрестъплението, пише "Стандарт" в свой анализ за аферата "Джейхан". 

Връзката му с човека, от когото е поискал крупната сума също не е случайна - преди два месеца джипът, който ползва Ибрямов беше иззет от НАП в рамките на акция за източване на милиони левове ДДС от хазната. Тогава се оказа, че колата се води собственост на една от кухите фирми, точили хазната, управлявана от Мирослав Тодоров. Който пък преди дни беше хванат да предава белязаните 100 000 лева на Ибрямов. С две думи - двамата явно са имали трайни незаконни финансови взаимоотношения, които сега бяха осветени.

"Ювелирна акция срещу корупцията у нас", биха казали мнозина. Да ама не, както казваше гениалният Петко Бочаров.

След ареста на Ибрямов изведнъж всички медийни говорители, за които от години се знае, че са на повикване към босовете на Завладяната държава, бяха впрегнати да бранят новоизпечения земеделец от кохортата на Ахмед Доган. Опитвайки се да внушат на цялата общественост, че не Ибрямов е уличен в извършването на тежко корупционно престъпление каквото е търговията с влияние, а разследващите са виновниците, че не са го пуснали да си ходи с белязаните 100 000 лева в джоба.

Нищо, че в петък на брифинг пред медиите Ваня Стефанова от Върховната касационна прокуратура (ВКП) заяви, че в рамките на разследването депутатът от АПС е бил записан да казва, че "ще използва парите [от свидетеля Мирослав Тодоров] за купуване на гласове".

"Господин Ибрямов е обяснил, че парите ще използва за купуване на гласове. Сумата, която е казал, че му необходима за това е много по-голяма - милиони левове. На първо време е казал, че му е необходима сумата от 400 000, като е поискал 200 000 от свидетеля и е казал, че другите ще набави по друг начин", допълни прокурорката.

Тоест - Ибрямов е уличен в няколко навързани едно с друго престъпления. Като се започне от дългогодишните нерегламентирани финансови връзки между депутат и бизнесмен. Мине се през явна търговия с влияние с цел ощетяване на МО. За да се стигне до изборни престъпления срещу гражданските права на гласоподавателите, каквото е купуването на гласове.

Вместо аплодисменти за ареста на високопоставен корумпиран държавник, за какъвто настояват от години медийните говорители около олигарха Иво Прокопиев, сега те насочиха атаките си срещу разследващите. Защо са си свършили работата и са задържали Ибрямов? Не е ли било редно да го предупредят преди това, че може да бъде хванат с белязани пари на местопрестъплението?

Двойният му имунитет (който се оказа, че има след поредните промени в Конституцията) не се ли явявал своеобразна индулгенция за извършените от него престъпления? Все твърдения на ангажираните от Прокопиев медийни говорители, най-яростен сред които е соченият за лична номинация на задкулисните кръгове у нас за главен прокурор - Андрей Янкулов.

"Имунитетът не пази от наказателна отговорност и ако някой е извършил престъпление, съответно следва да понесе и съответната наказателна отговорност", заяви още в Стефанова и посочи, че в случая става дума за неотложност, което означава тежки престъпления.

По думите ѝ Софийската градска прокуратура е уведомена в момента, в който служителите на Комисията за противодействие на корупцията са задържали Ибрямов, след което са уведомени ЦИК и председателя на Народното събрание. Това е направено незабавно късно вечерта по телефона, а на следващия ден с нарочно уведомление.

"Прокуратурата винаги е бил упреквана, че не се бори с корупцията. Като гледам реакцията на действията на КПК по конкретния случай, започвам да се чудя дали това не е някакъв лозунг", заяви още Стефанова и на практика разкри какъв е основния проблем в тази ситуация.

Истината е, че арестът на Ибрямов буквално свали маските на всички представящи се за правозащитници и общественици, които обаче от години служат единствено на задкулисните кръгове у нас. А те самите видимо никак не искат в страната да се провежда реална борба с корупцията. Защото това би означавало разследваният да засегнат техните лични интереси.

Още преди два месеца стана ясно, че например Иво Прокопиев е в много близки отношения с Ахмед Доган и посочените от редовите депесари за дерибеи най-близки негови съратници. Сигнали заваляха от цялата страна за злоупотребите на Джейхан Ибрямов, но и други - Рамадан Аталай, Джевдет Чакъров, Илхан Кючюк. Все хора, които са се възползвали от ясно заявената от Доган още преди години роля "да разпределя порциите във властта", като трупат незаконно богатство за самите себе си и на гърба на своите гласоподаватели.

Да помага на дерибеите още през лятото беше пратен кумецът на Прокопиев Петър Курумбашев, който трябваше да гради медийната стратегия на отцепниците от ДПС, а олигархът в последствие предостави на Доган и групата му и други свои ресурси – от адвокати до журналисти, които да работят в полза на Сокола и хората му.

На този фон медийният имунитет, който сега се опитват да изградят в полза на Ибрямов не е нещо неочаквано. Дори напротив - това е поредното доказателство за безскрупулното обвързване между олигарси, медии, дерибеи и завладяната държава.

А медийната защита на Ибрямов сама по себе си ще свърши нещо много полезно за цялото общество - ще свали маските и ще покаже кой реално у нас иска да се бори с корупцията и кой ползва изявленията за съдебна реформа и антикорупционна политика за лозунги, с които да се кичи по избори. Вече явно няма съмнение по този въпрос. А след медийната истерия с Ибрямов, вече дори Руанда няма да повярва, че тези кръгове у нас искат да се борят с корупцията в страната.

 

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Везните обмислят раздяла, Лъвовете пълнят портфейла ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Везните обмислят раздяла, Лъвовете пълнят портфейла
ПИК TV x
ПИК TV! Борисов: Ние не ходим по паркингите да взимаме пари, съдебната система да решава за Ибрямов. Готвят уйдурма с машините (ВИДЕО) ПИК TV! Борисов: Ние не ходим по паркингите да взимаме пари, съдебната система да решава за Ибрямов. Готвят уйдурма с машините (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК