Украйна разследва Порошенко за държавна измяна

Украйна разследва Порошенко за държавна измяна

2650
на 21.05.2019
Украйна разследва Порошенко за държавна измяна
Автор:   ПИК

Държавното бюро за разследвания на Украйна започна проверка срещу петия президент на страната – Петро Порошенко. Срещу него тече разследване за възможна държавна измяна във връзка с инцидента в Керченския пролив на 25 ноември, когато руската брегова охрана задържа 24 украински моряци.

препоръчано

Заявлението срещу Порошенко е подадено от юриста Андрей Портнов и неговия екип, пише ТАСС. Проверката срещу него е по чл. 109 „Действия, насочени към насилствено променяне или сваляне на конституционния ред или при залавянето на държавната власт”, чл. 111 от Наказателния кодекс „Държавна измяна” и 426-1 „Превишаване от военен служител на власт или официален орган”.

Заявлението на Андрей Портнов, който е заместник-ръководител на администрацията на Виктор Янукович, беше входирано по-рано през деня. Тогава той се закани, че ще внесе документи за извършени, по думите му, престъпления от Порошенко и хора, близки до него.

Юристът посочи още, той и екипът му са готови да съдействат, ако новата власт в страната реши да „прояви активност” по отношение на вече недействащия президент.

Обвиненията срещу Порошенко са свързани със случая в Керченския, когато руските матроси задържа три украински военни кораба. Тогава руската страна заяви, че причината за задържането е навлизане в нейните териториални води без разрешение.

Версията на Кремъл за случилото се е провокация. Киев обаче отрече това да е истина и обвини Москва в агресия.

Обвиненията срещу Петро Порошенко идват ден, след като в длъжност встъпи новия държавен глава – Владимир Зеленский.

Сподели:
Бомба x
5 начина да управляваме емоциите си 5 начина да управляваме емоциите си
ПИК TV x
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: В един и същ ресторант - Радев празнува рождения си ден с цигански оркестър, Узунов получава дебелия плик (ВИДЕО/СНИМКИ) РАЗКРИТИЕ НА ПИК: В един и същ ресторант - Радев празнува рождения си ден с цигански оркестър, Узунов получава дебелия плик (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това