Ултразвук убива микробите в басейна

Докторе

Ултразвук убива микробите в басейна

10036
на 11.09.2013
Ултразвук убива микробите в басейна
Автор:   ПИК

Как се обеззаразява водата? Опасно ли е, ако при къпане в басейн човек погълне малко хлорирана вода?

Иванка Попова, София

Най-старият и най-надежден метод за обеззаразяване на водата е преваряването й. По този начин след 3 до 5 мин. загиват микробите, а след 30 мин. - и спорите. Така се пречистват ограничени количества вода. Поради излитането на газовете, вкусът й се влошава. Ако преварената вода се замърси повторно, в нея микроорганизми се развиват светкавично. Затова съдовете, в които се съхранява преварената вода, трябва да са идеално измити. Друг добре познат метод е облъчване на водата с ултравиолетови лъчи. Както се знае, те убиват микробите. Максимален обеззаразяващ ефект се постига при използване на лъчи с дължина на вълната 250 - 260 нм . Желаният ефект се постига за 2 мин., при което загиват не само живите микробни форми, но и спорите.

За обеззаразяване на малки количества вода се прилагат калиев перманганат, йод, водороден прекис. Този начин се използва предимно за лични, домакински и болнични нужди. Когато е необходима пречистена вода за по-продължетелно съхраняване /в параходи и др./, тя се дезинфекцира със сребърни йони. Те потискат ензимните системи на бактериите. Много перспективен, но все още скъп метод е пречистването с озон. Подобно действие има ултразвукът. Също - облъчването на водата с гама – лъчи.

Засега в басейните се прилага старият начин на почистване с хлор. Той убива намиращите се във водата микроорганизми, разтваряйки клетъчните им стени. Обаче хлорът дразни кожата и дихателната система и лесно може да причини обриви и червенина по кожата. Тези симптоми, след посещение на плувен басейн, са всъщност прояви на дерматит, възникнал от свръхчувствителност към хлора. Хората, които ги получават, трябва да се къпят само в басейни, почиствани със сребърни съединения.

препоръчано

Смята се, че хлорираната вода, поета през устата, завишава риска от рак на пикочния мехур. В обществените къпални често се откриват трихалометани - съединения на хлора, които са канцерогенни. Ако такава вода попадне в устата, може да предизвика рязко разяждане на зъбния емайл. Важно е човек да бъде информиран за киселинността /т.нар. рH/ на водата, която ползва. Тя е неутрална при 7 рH единици.

Например такава е Софийската чешмяна вода. Затова се усвоява най-лесно и естествено от организма. Когато количеството на алкалните съставки е повишено, водата има рH единици над 7. За киселите води са характерни рH единици под 7. И в двата случая водата е агресивна към човешкия организъм.

Сподели:
Бомба x
ПРОБИВ: Коктейл от антитела намалява риска от COVID-19 ПРОБИВ: Коктейл от антитела намалява риска от COVID-19
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов разбива мераците на Манолова и Капон да управляват държавата (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов разбива мераците на Манолова и Капон да управляват държавата (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 198
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това