Уникален скален храм над Трън върши чудеса (СНИМКИ)

ШАРЕН СВЯТ

Уникален скален храм над Трън върши чудеса (СНИМКИ)

5637
на 14.10.2021
Уникален скален храм над Трън върши чудеса (СНИМКИ)

Уникален скален параклис твори чудеса. Хиляди поклонници от цялата страна вече десетилетия се стичат да видят този неповторим храм, изсечен незнайно как в скалите над Трън.  

препоръчано

Параклисът носи името на голямата светица - Св. Петка, чийто празник е днес. Според историците той съществува от почти десет века.  

Според легендата Света Петка е живяла в него и затова той носи нейното име. Тя се заселила в пещерата над Трън през X век, след като дълго бягала от преследвачи. Те я гонили, защото проповядвала християнството. Много дълго време се чудела, къде изчезва димът, когато тя си пече хляб. И открила истината - имало изход от скалата към най-високата точка над днешния Трън. Един ден си омесила питка. Тъкмо отчупила първия залък, и чула тропот от конски копита. Разбрала, че това са преследвачите й, Света Петка избягала през тайния вход. Когато неверниците влезли в пещерата, понечили да си откъснат от прясно опечения хляб, но тутакси питката се вкаменила. От този случай пещерата се превърнала в параклис на името на света Петка.  

Много чудеса стават в параклиса. От един от сталактитите се стича вода, за която казват, че това са сълзите на Света Петка. Те капят близо до тайния изход. На много хора те помогнали да излекуват очите си. Поклонници ги събират в шишенца и си ги носят вкъщи да си мият лицата с чудотворната течност.  

Много са изцелените в параклиса.  

Момче, страдащо от кожна болест, било доведено преди време от майка си в Трън. Пипало скалите, където капят сълзите на Света Петка. Измило лицето си. Взело и за дома шишенце със сълзи. Само след няколко дни се върнало с майка си щастливо. От болестта му нямало и помен.

Преди години пристигнало семейство на посещение в параклиса. Както се качвала по стръмните стълби, така жената изведнъж спряла и започнала да плаче. Имала страх от височината и могла да помръдне. Мъжът й и други поклонници едва успели да я качат в храма. Трепереща, тя се поклонила пред иконите на света Петка, които са закачени навсякъде по скалните стени. Когато си тръгнала, излязла на стълбите и започнала бързо да слиза. Чак тогава се усетила, че не изпитва никакъв страх от височината. 

Три години по-рано пък възрастна жена на смъртен одър оживяла. Синът й и дъщеря й я донесли на ръце до параклиса. Жената месеци се лекувала, но здравето й се влошавало все повече. Чула за параклиса над Трън и поискала да пренощува там. Децата й със страх я оставили. На следващия ден жената можела да върви сама.

През 2009 г.  храмът бе обявен от Държавната агенция по туризъм и Камарата на строителите за едно от трите най-красиви и малко известни места в България. Оттогава поклонниците се увеличили двойно. Понякога по 2-3 автобуса от различни краища на България пристигат през уикендите.

 

Сподели:
Бомба x
БЕЗ БРЪЧКИ: Нощни навици за по-красива и здрава кожа БЕЗ БРЪЧКИ: Нощни навици за по-красива и здрава кожа
ПИК TV x
ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 306
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това