УНИКАЛНА ГРОБНИЦА: Откриха още 30 мумии в Египет

Африка

УНИКАЛНА ГРОБНИЦА: Откриха още 30 мумии в Египет

10505
на 01.02.2022
УНИКАЛНА ГРОБНИЦА: Откриха още 30 мумии в Египет
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Скрита в обгорена структура близо до река Нил в Асуан, Египет, археолозите се натъкват на входа на 2000-годишна семейна гробница с 30 мумии в нея. Те били на различна възраст, включително няколко възрастни хора с артрит, деца и новородено бебе, пише сайтът LiveScience.

препоръчано

Въпреки че изследователите все още не са датирали гробницата, те подозират, че едно семейство е погребвало мъртвите си в нея в продължение на векове.

Според Патриция Пиачентини, професор от университета в Милано, египтолог и ръководител на разкопките, погребенията най-вероятно са извършени по време на Птолемеевия и римския период - от първи век преди Христа до втори или трети век след Христа.

Тази нова гробница е една от над 300-та наскоро открити около Мавзолея на Ага Хан, структура от розов гранит, построена през 20-ти век, която се намира на върха на хълм по течението на река Нил.

Но, докато повечето от другите гробници са открити под земята или вкопани в скалисти хълмове, тази конкретна гробница е уникална с това, че е открита в по-голяма надземна структура, която според изследователите вероятно е била използвана като място за жертвоприношение.

"Изглежда, че поради разположението си в долината тази сграда е била използвана като свещено място, където са били извършвани жертвоприношения на бога на плодородието Хнум, който е бил особено почитан в Асуан", коментира Пиачентини. - Кой по-добре от него би могъл да осигури вечен живот на онези, които почиват в този некропол?". В гробницата са открити още ритуални предмети и накити.

Ръководителят на разкопките отбеляза, че все още трябва да анализират находките, за да установят възрастта им и да открият други подробности.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО)
ново
Днес: 72
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК