Уникална кулинарна класация! Вижте 8-те български ястия, без които не можем

Бомба

Уникална кулинарна класация! Вижте 8-те български ястия, без които не можем

75882
на 05.04.2015
Уникална кулинарна класация! Вижте 8-те български ястия, без които не можем
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Като част от световното културно многообразие българската кухня се отличава с отличен вкус и изключително многообразие. Много от ястията се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение векове наред.

препоръчано

В България сме отраснали с вкуса на няколко определени гозби, без които трудно бихме си представили една хубава традиционна трапеза.

Ето и без кои ястия не може да живее българинът според различни изследвания:

Боб чорбата е традиционно ястие от българската кухня, приготвено от сварен боб, зеленчуци(морков, домат, чушка, лук) и подправки, която може да се консумира със или без запръжка. Често към тази супа се добавя колбас или нарязан бекон. Въпреки че е обредно ястие за Бъдни вечер, много хора обичат да си похапват вкусната гозба и през останалите дни от годината.

 

Едва ли има чужденец, който да си е хапвал традиционна баница с домашно сирене и домашно изпечени кори и да не е останал очарован от вкуса на тестената многопластова питка с плънка. Съвсем логично е, че българите не можем да живеем без баницата.

Всъщност за авторството на тази рецепта се борят повечето балкански страни, но това няма кой знае какво значение. Вкусната комбинация между кайма и картофи няма нужда да бъде описвана, а е по-добре мусаката да се хапва.

Стигнахме и до най-популярното предястие у нас през летния сезон. Макар гърците да смятат, че сме откраднали тяхната салата с кисело мляко и краставица и просто сме я разводнили, някои източници сочат, че лятната студена супа е приготвена за пръв път у нас далеч от границата с Гърция, без особено взаимодействие с кулинарните традиции на елинските наследници.

 

Разновидностите на пълнените чушки са десетки, но крайният резултат винаги се свързва със страхотния вкус на ястието.

Миш-машът става готов за минути и предразполага към използване на домашни продукти. Страхотно пролетно ястие, което се хапва, поръсено с много магданоз и с купа таратор.

Приготвя се от добре сварено и нарязано на ситно телешко или свинско шкембе. Към вече готовата супа се добавя чесън, оцет, лют червен пипер или люти чушки. За едни хора Шкембе чорбата си остава страхотен начин за сгряване, за други – за изтрезняване, а трети обичат да си го хапват и без повод.

 

Сармите биват различни видове спрямо листата, които се използват за обвиване на плънката. Но както зелевите, така илозовите сарми могат да се напълнят с какво ли не, за да се превърнат в страхотно ястие.

Източник: gotvach.bg

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ВТОРНИК: Раците да се пазят от прибързаност, изгодни делови оферти за Козирозите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ВТОРНИК: Раците да се пазят от прибързаност, изгодни делови оферти за Козирозите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Росен Желязков регистрира листата на ГЕРБ за евроизборите - мълчи за Мария Габриел и Илиана Иванова (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Росен Желязков регистрира листата на ГЕРБ за евроизборите - мълчи за Мария Габриел и Илиана Иванова (ВИДЕО)
ново
Днес: 49
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК