УНИКАЛНА НАХОДКА: В Египет откриха 100 непокътнати саркофази с мумии

Африка

УНИКАЛНА НАХОДКА: В Египет откриха 100 непокътнати саркофази с мумии

13187
на 15.11.2020
УНИКАЛНА НАХОДКА: В Египет откриха 100 непокътнати саркофази с мумии
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Египет съобщи за откриването на древна съкровищница от над 100 непокътнати саркофази. Находката е най-голямата такава за тази година, съобщи АФП.

препоръчано

Запечатаните дървени ковчези принадлежат на висши служители от Късния период и Периода на Птоломеите на древен Египет. Те са били открити в три гробни шахти на дълбочина 12 метра в некропола Сакара, южно от Кайро.

Сакара е мястото за погребения на древната египетска столица Мемфис, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, припомня "Монитор".

Огромната находка дойде малко повече от месец, след като археолозите в района намериха 59 други добре запазени и запечатани дървени ковчези, датиращи отпреди повече от 2500 години.

"Сакара все още не е разкрил цялото си съдържание. Това е съкровище. Разкопките все още са в ход. Винаги, когато изпразваме гробна шахта от саркофази, намираме вход за друга", каза министърът на антиките и туризма Халед ал Анани по време на церемонията по откриването. 

Открити са и над 40 статуи на древни божества и погребални маски, каза той. Те ще бъдат разпределени между няколко музея в Египет, включително в музея на платото Гиза.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК