Уникални рецепти с подправки за силен имунитет! Вижте 341 отвари, които спасяват от вируси
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Знаете ли, че в шкафа ви с подправки е събрана цяла природна аптека? И че може да използвате подправките не само, за да овкусите ястията си, но и за да се изцерите от редица болести и тревожни състояния?
Книгата „Енциклопедия на подправките. 341 рецепти за кулинария и здраве” ще ви представи подробна информация за полезните вещества в различните подправки, какви са вкусовите им и лечебни характеристики и ще ви научи да ги използвате в кухнята и при приготвянето на различни натурални отвари и смеси, с които да поддържате доброто си здраве и тонус. Полезният наръчник, разпространяван с логото на издателство „Милениум”, ще ви помогне да се запознаете с богатия билков свят, който всеки съхранява и използва ежедневно. Томът съдържа и ефикасни и лесно изпълними рецепти за подсилване на организма.
А през есента, позната като сезонът на настинките и активирането на различни алергии, е повече от важно да поддържате имунитета си силен.
Ето някои съвети от книгата за това как да подсилите ударно имунната си система и да избегнете коварните вируси:
Лечебен чай от салвия
Една ч.л. листа се залива с 1 ч.ч. вряща вода 10-15 минути. Укрепва имунитета, ободрява и енергизира, лекува и предотвратява парализи, справя се с простудни и грипни състояния, сваля температурата. Пиенето му на малки глътки пречиства кръвта, подобрява състоянието на черния дроб и стомаха, лекува метеоризъм.
Чай от естрагон за имунитет
Много е полезен при респираторни заболявания и за подкрепа на имунната система. Няколко клонки естрагон се заливат с 2 ч.ч. гореща вода. Билката кисне 15 минути, прецежда се и се пие по 1-2 чаши на ден. Листа от естрагон могат да се добавят и към запарки от зелен и черен чай.
Настойка от пелин при безсъние
Смесват се 500 мл водка и 100 г сушен пелин. Престояват 2 седмици в плътно затворен буркан на тъмно и сухо. Пие се по 1 ч.л. вечер.
Лечебна смес с лук, чесън и люти чушки
Съставки: 1 жълт лук (нарязан), 5 скилидки чесън (нарязан), 2 червени люти чушки (нарязани), 1 с.л. нарязан джинджифил, изцеден сок от 1 лимон и органичен оцет. Начин на приготвяне: В един буркан със среден размер (350-500 мл) се сипват нарязаните на ситно лук и чесън. След това лютите чушки със семената и най-отгоре джинджифилът. Добавят се лимоновият сок и накрая се излива оцетът. Отгоре трябва да остане най-малко 1 см празно пространство. Капакът се затваря плътно и се държи на студено и тъмно място. Ползването на лечебната смес може да започне на следващия ден. Тя се справя отлично с грип, настинки и възпалено гърло, преумора, отслабена имунна система.
Запарка от чубрица при настинка
Няколко стръка от билката се нарязват на ситно. От тях се взимат 2 с.л. и се заливат с 500 мл вода. Запарката трябва да престои 2 часа, а след това се прецежда. Лечебната запарка се пие преди консумирането на храна, по 3 пъти на ден, по 1 в.ч. Приемът не само че цери настинката, но може да се използва и от пациенти, които искат да преборят ускорено сърцебиене.


