ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Средиземноморска диета, изобилстваща от плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, риба и полезни мазнини, запазва младостта на мозъка в по-късна възраст, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване.
В предишно проучване е установена връзка между този начин на хранене и понижения риск от болест на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания.
За настоящото изследване авторите му от Колумбийския университет в Ню Йорк са насочили вниманието си към възрастни хора с нормални когнитивни функции. Целта им е била да проверят дали Средиземноморската диета е свързана със загубата на по-малко мозъчни клетки с напредване на възрастта, информира БТА.
"Установихме зависимост между спазването на Средиземноморска диета и по-добрите мозъчни показатели сред когнитивно здрави по-възрастни хора", казва ръководителят на изследването Иан Гу.
За да разберат връзката между начина на хранене и мозъчното здраве, специалистите са анализирали данни за хранителните навици на 674 възрастни индивида и са прегледали изображения на мозъците им, получени чрез ядрено-магнитен резонанс.
Изследователите са установили, че в сравнение с хората, които не спазват много от аспектите на Средиземноморската диета, участниците, придържащи се към този начин на хранене имат по-голям общ мозъчен обем, както и повече сиво и бяло вещество.
Учените са открили зависимост между повишената консумация на риба и понижената консумация на месо - един от аспектите на Средиземноморската диета, и наличието на по-голям общ обем сиво вещество в изображенията на мозъка.
Независимо от останалите фактори понижената консумация на месо е свързана с по-голям общ мозъчен обем.
Като цяло различията между участниците, спазвали Средиземноморска диета, и тези, които не са се придържали към този начин на хранене, се равняват на ефекта от остаряване с около пет години.


