УНИКАТ: Николай Овчаров върна на държавата съкровище на принцеса от 14-и век, плячкосано от иманяри

КУЛТУРА

УНИКАТ: Николай Овчаров върна на държавата съкровище на принцеса от 14-и век, плячкосано от иманяри

11269
на 26.05.2021
УНИКАТ: Николай Овчаров върна на държавата съкровище на принцеса от 14-и век, плячкосано от иманяри
Автор:   ПИК

Средновековно съкровище на неизвестна българска принцеса се представя за първи път от проф. Николай Овчаров пред публиката в Исторически музей „Искра“ в Казанлък. Ценната находка стана известна през 2017 г. когато бе „арестувана“ след акция на полицията в Казанлък. Тогава бяха конфискувани предмети с изключително висока културно-историческа стойност. Още тогава стана ясно, че задържаните ценности представляват уникално съкровище от XIV век. След четиригодишна епопея по съдилища, то най-сетне е окончателно отнето в полза на държавата и вече е в експозицията на казанлъшкия музей.

препоръчано

Сред предметите са особено ценни женските накити, които са отличителни инсигнии на една българска принцеса от ХIV в. Повечето от тези украшения са направени от сребро с позлата. Става въпрос за масивни обеци и наушници с прецизна изработка и няколко изящни висулки. Сребърната торква (гривна за шия) е изключително рядък предмет за тази епоха. Интересна е и прекрасната огърлица, изработена от естествени полускъпоценни камъни (планински кристал и карнеол).

В съкровището се откриват и шест византийски златни монети от типа „перпера“. Повечето са сечени при императорите Андроник II и Андроник III (първата половина на ХIV в.) от династията на Палеолозите, едната е от Йoaн III Дyкa Вaтaци, който e yпpaвлявaл Никeйcкaтa импepия в пepиoдa oт 1222 дo 1254 г. Най-рядката сред монетите е перперата на Йоан V Палеолог с Йоан VI Кантакузин (1347-1353). Сами по себе си тези златни монети са малко съкровище и през третата четвърт на ХIV в. са могли да се разменят за 300-400 дребни сребърни монети (аспри).

Разбира се, най-важният въпрос е за принадлежността на накитите. Оказва се, че те имат отлични аналогии в изображенията на високопоставени български болярки в стенописи от епохата като тези от църквите в Калотина, Земен и Долна Каменица (днес на територията на Сърбия). Особено близък е образът на аристократката Арета, сестра на деспот Константин, който управлявал Нишко-Пиротския район от името на цар Иван Александър (1331-1371). Образите на двамата са открити от сръбски археолози в малката църква при с. Станичене, Пиротско. Впрочем там е намерен и гробът на Константин, облечен в богата златовезана дреха с надписи „Иван Александър, цар на българи и на гърци“.

В образа на Арета се виждат същите обеци и наушници, като откритите в Казанлък. Особено важни са сребърната торква и малката огърлица от полускъпоценни камъни, обхващаща врата на болярката. Тези от съкровището от Казанлък за пръв път се откриват по археологически път.

Няма съмнение, че съкровището от Казанлък представлява комплект от такива накити на високопоставена особа. Според откритите монети то вероятно е заровено при бягство при някакви трагични обстоятелства – може би първите вълни на османското завоевание на България. Почти е сигурно, че принцесата е била свързана с Крънското деспотство, обхващало земите в Подбалканските полета в района на днешния Казанлък, което се издига особено през първата половина на ХIV в. Тепърва ще се изясняват подробностите, но и сега може да се каже, че находката е с изключително значение за науката. А в казанлъшкия музей съкровището ще заеме своето достойно място до  златните съкровища на тракийските владетели от Долината на царете. А съкровището е повод проф. Овчаров да напише специална книга, в която освен скъпоценностите, ще бъде разгледана и интересната съдба на Крънското деспотство.

Сподели:
Бомба x
Астролог: Говорете по-малко и контролирайте емоциите си Астролог: Говорете по-малко и контролирайте емоциите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Целта на проверката на прокурорите съм аз. Съчиняват нещо за случай от 2009 г. и търсят кошаревски свидетели. Трябва ли всички като Стъки да си търсим правата? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Целта на проверката на прокурорите съм аз. Съчиняват нещо за случай от 2009 г. и търсят кошаревски свидетели. Трябва ли всички като Стъки да си търсим правата? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това