Вход
София
Времето в София 2 o C

УНИКУМ! В Девня разчистваха стаи в училище и откриха даскалски дневник на 123 години (СНИМКИ)

УНИКУМ! В Девня разчистваха стаи в училище и откриха даскалски дневник на 123 години (СНИМКИ)

на 24.05.2017
9316
3
УНИКУМ! В Девня разчистваха стаи в училище и откриха даскалски дневник на 123 години (СНИМКИ)
Автор: ПИК
24.05.2017
3
9316

Архаичен учителски дневник пази спомени за просветното дело от годината на основаването на първото светско училище в село Девня. Става въпрос за главната книга на основното народно училище "Княз Борис Първи", което отваря врати през учебната 1894-1895 година, съобщи devnyanews.blogspot.bg.

Пожълтялата книжна реликва, чиято корица е разпокъсана, е открита случайно от възпитателя Стоян Желязков при разчистване на бившата дирекция във филиала на Средно училище "Васил Левски". неумолимия дух на първите години на Третата българска държава и за пословичната строгост на учителското съсловие. В село Девня преди 123 години педагозите не са били никак благосклонни и са оценявали безпощадно не само знанията на своите ученици, но и тяхната прилежност и поведение. Още в първо отделение най-малките ученици са изучавали нравоучение, старобългарски език, всеобща история и география, геометрия с чертане, краснопис, естествознание, ръкоделие – все дисциплини, които днес са непознати не само за първолаците.

Степените на бележките са били по шестобалната система, като единицата е обозначавала лошо поведение, никакво прилежание и лош успех.

От съдържанието на дневника може да се предположи, че двойните стандарти на оценяване са били неприсъщи за следосвобожденските учители. Така например роденият през 1888 година Лазар Дуков, за когото се предполага, че е внук на девненския депутат и предприемач Лазар Дуков, в първо отделение е имал двойка по български език.

Учителите са се интересували и от причините за отпадането от училище на своите ученици и са вписвали тази информация в дневника.

Той свидетелства и за развитието на новобългарския книжовен език след Освобождението, за който са характерни букви от старата кирилица като ят (ѣ), голямата и малката носовка (Ѫ, ѧ) и ред други езикови особености, които отпадат с правописната реформа през 1945 година.Освен 123-годишния дневник СУ "Васил Левски" пази и други архаични свидетелства за развитието на просветното дело в девненския край. Сред тях са главни книги, датирани през 1923 година в училището в село Таптък, днес Кипра, свидетелства от 1930 година за завършен прогимназиален курс в Девненската народна смесена прогимназия "Христо Ботев" и др.

Тепърва ще се проучва и школската документация от някогашното училище в кв. "Река Девня", след което кметът Свилен Шитов възнамерява да обособи специална музейна експозиция за просветното дело в Девня, чиито основи са положени още през епохата на Възраждането.

Спомени от соца: Как празнувахме 24 май при социализма

Спомени от соца: Как празнувахме 24 май при социализма

Манифестацията на 24 май винаги е била по-вълнуваща от...

на 23.05.2017

 

Сподели:
свързани новини
Председателят на парламента Димитър Главчев се включва в тържествата за 24 май Председателят на парламента Димитър Главчев се включва в тържествата за 24 май
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и...
на 23.05.2017
Празник е! Денят на славянската писменост и култура - знаем ли всичко за 24 май Празник е! Денят на славянската писменост и култура - знаем ли всичко за 24 май
На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура...
на 24.05.2017
Ученици правят живо знаме за 24 май Ученици правят живо знаме за 24 май
Ученици ще преминат днес през центъра на Монтана като...
на 24.05.2017
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 15100
архив

Скъпа, какво има за вечеря? - Нищо... - И вчера нямаше нищо! - Да, да има за два дена.

няма нови новини
Днес: 296
hot
най-четени новини в момента
сега
2772
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ето какви мерки взе Съветът по сигурността, свикан извънредно от премиера Бойко Борисов заради коронавируса (ОБНОВЕНА)
x
Ето от какво се страхуват мъжете в секса
x