Вход
София
Времето в София 22 o C

УРАГАН в ПИК! Никола Филчев с паметен коментар на речта на Ахмед Доган! Бившият главен прокурор с разтърсващи факти за Софиянски, Христо Иванов, "Америка за България" и един съдия на Костов...

УРАГАН в ПИК! Никола Филчев с паметен коментар на речта на Ахмед Доган! Бившият главен прокурор с разтърсващи факти за Софиянски, Христо Иванов, "Америка за България" и един съдия на Костов...

на 23.12.2015
38701
32
УРАГАН в ПИК! Никола Филчев с паметен коментар на речта на Ахмед Доган! Бившият главен прокурор с разтърсващи факти за Софиянски, Христо Иванов, "Америка за България" и един съдия на Костов...

Въздействащата реч на създателя на Движението за права и свободи Ахмед Доган предизвика стотици коментари в обществото.

Словото му доказа за пореден път, че той е единственият визионер на прехода. Доган е пазителят на етническия мир в страната, а от поведението му могат да се поучат цели поколения политици.

Агенция ПИК потърси по горещата тема професор д-р Никола Филчев, бивш главен прокурор. Като обвинител №1 на републиката, Филчев си спечели репутацията на безкомпромисен ръководител, който не дава на никого да се меси в работота му.

 

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

 

- Речта на Доган пред актива на ДПС се обсъжда твърде разгорещено събитие. Как оценявате думите му?

- В речта си Ахмед Доган посочва новите политически реалности в съвременния свят и очертава външнополитическите приоритети на България. Той първи казва публично това, което си говорят повечето българи. Затова речта му има програмно значение за нашата политическата класа. Тя съдържа укор към някои местни първенци, които водят външна политика на „изуй гащи”. С тази реч Доган доказа, че е повече българин от много други.

- Каква ще бъде политическата кариера на Лютви Местан? Много хора не разбират какво говори Местан. Но по-лошото е, че той самият не разбира какво говори и какво върши. Това е твърде опасно за околните. Иначе известно е, че който става прислужник, свършва като ибрикчия.

-. Имате предвид изказването му за самолета, насочено срещу Русия?

- Да.

- Историята ни учи, че който е тръгнал срещу Русия, добро не е видял. Това сме длъжни да го помним още повече ние и да се отнасяме с нужното уважение към братския руски народ, който ни освободи от турско робство. Неблагодарността е най-презряното човешко качество.

- Тия дни името Ви се споменава често в медиите. Дори и катастрофиралият министър на правосъдието Христо Иванов се изказа срещу Вас от трибуната на Народното събрание. Вашият коментар?

- Преди една година Ви казах, че скоро никой няма да си спомня нито за Иванов, нито за негова стратегия за съдебна реформа. Това вече е факт. Господин ексминистърът е волна реформаторска птичка и може „да пише лош роман за прокуратурата” и да си пълни гушката със стотици хиляди от неправителствената организация „Америка за България”. Сигурен съм, че няма да стане младши съдия. Не е по силите му. Неговото амплоа е да върти интриги и да прави пари от това.

- Софиянски също Ви превърна в център на своето представяне по телевизията пред Лора Крумова. Той мъжествено обясни, как имал тайно намерение да Ви скочи по-твърдо, но…

- Софиянски често развеселява публиката. Вместо да си гледа оранжериите и зеленчука, той без повод обича да ме споменава. Не знам защо е зациклил на темата „Филчев”. Вярно е, че го помня още като шеф на пощите, когато премиерът Беров го уволни и Софиянски дойде при председателя на Върховния съд – костовиста Иван Григоров, за да моли – ние да осъдим Беров, но без той да се оплаче от „незаконното” си уволнение. Помня го и как плака и за какво преди 20 години в кръчмата на село Камен бряг в присъствието на Иван Татарчев, Блага Димитрова и други. Помня как на рожденния ден на генерал Васил Василев преди 15 години Софиянски дойде при мен да ми се представи и да ми обясни, колко много е забогатял след като починала богатата леля от Испания. Помня и как той редовно набеждаваше Йордан Соколов, че го подслушвал незаконно в колата. Помня и изненадващата вечеря, която ми даде в центъра на Страсбург. Помня и как тичаше в Банкя да се снима и прегръща с главния секретар на МВР генерал Борисов, а сега го плюе.

Помня и кого пращаше при мен, за да ми ходатайства, след като прокуратурата му образува дела и го отстрани от кметската длъжност. Помня и обяда с царя-премиер, който беше посветен на делата на Софиянски и какво ми каза Симеон. При многобройните пътувания на Софиянски в чужбина като кмет Кобургът винаги ходатайстваше да го пуснем да пътува. Помня и това, че за един ден седем души дойдоха при мен да ми предлагат облаги от името на Софиянски, за да прекратим делата му. Помня и как той искаше да се хвърли от прозореца на президенството, заради лошата прокуратура. Но добре че Петър Стоянов го спаси с мокрия пешкир. Помня ходатайството и на един друг президент. Всичко това е една малка част от моите спомени. Софиянски претендира да е демократ, човек на закона, държавник. А в същото време си представя, че отношенията между обвиняем и прокурор са мутренска разправия, при която обвиняемият „скача твърдо” на прокурора. Или пък най-малкото го подкупва. Не така Софиянски. Успокой се. Харчи си парите и викай Ура. Има защо.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 15287
архив

Лекция по литература. Руса студентка става и възмутено се обръща към професора:
– Стига с този Гогол!!!Гугъл се казва!

няма нови новини
Днес: 337
hot
най-четени новини в момента
сега
3418
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Борисов след голямата новина за 50-те млн. лв. за преподавателите в университетите: Академичният състав е темелът, върху който стои висшето образование (ВИДЕО)
x
Какво не знаем за полиандрията
x