Вход
София
Времето в София 1 o C

УРАГАН в ПИК! Политик от БСП разкри защо Плевнелиев е съборил таксата от 20% върху ВЕИ-тата! Стойнев: Ще стигнем докрай, за да се види кой кой е в енергетиката! Не ме е страх от "Икономедиа"!

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 11
Починали: 8
Заразени: 338

УРАГАН в ПИК!
Политик от БСП разкри защо Плевнелиев е съборил таксата от 20% върху ВЕИ-тата! Стойнев: Ще стигнем докрай, за да се види кой кой е в енергетиката! Не ме е страх от "Икономедиа"!

Не приемам, когато български граждани забогатяват на гърба на българския народ и имат такива огромни печалби
на 01.10.2015
3857
24
УРАГАН в ПИК! 
Политик от БСП разкри защо Плевнелиев е съборил таксата от 20% върху ВЕИ-тата! Стойнев: Ще стигнем докрай, за да се види кой кой е в енергетиката! Не ме е страх от "Икономедиа"!

Комисията по енергетика ще внесе идната седмица законодателни промени, с които ще се извадят на светло всички договори, които са били сключвани на преференциални цени или на цени, които са определени от регулатора. Целта е да стане ясно на кой е съответната компания в енергетиката. Това обяви преди дни в интервю за ПИК Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.

В края на миналата седмица Валери Симеонов обяви в сензационно интервю за ПИК, че "Има случаи, в които само в рамките на една година на 4-5 пъти е извършвана препродажбата на един фотоволтаичен парк. В крайна сметка нещата отиват към "Икономедия". Даже мога да ви кажа, че има няколко такива фотоволтаични централи, които са собственост на различни фирми, но всички те са с адреса на офисите на Иво Прокопиев.

Не върви да раздаваш морал от високо, след като самият ти нарушаваш законите" (виж в Още по темата).

ПИК потърси мнението по горещата тема и на друг важен член на Комисията по енергетиката - Драгомир Стойнев.

 

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

 

- Г-н Стойнев, какво е вашето мнение за законодателната инициатива на колегите ви от ГЕРБ, с която се подготвя създаването на единен регистър на собствениците на електроцентрали?

- Винаги съм подкрепял прозрачността. Категоричната ми позиция е, че зад всяка инвестиция трябва да стои и реалният й собственик.

ВЕИ-тата са огромен проблем за българската енергетика, както и двете американски централи. По тази причина там трябва да намерим решение.

- Какво е решението?

- Решението, което ние предложихме и което КС го отхвърли, тъй като бе сезиран от президента Плевнелиев, е да се наложи такса единствено на производителите на ВЕИ. За съжаление Конституционният съд отмени тази такса. В същото време подобна такса съществува в Италия. Наречена е Робин Худ.

Ние искахме да наложим тази такса, която е 20% върху печалбата на ВЕИ-сектора.

Моето лично мнение е, че ние не трябва да позволяваме повече ВЕИ, защото това е една много скъпа енергия, която българските граждани не могат да понесат.

Затова смятам, че всеки, които печели от ВЕИ-сектора трябва да плаща по-висок данък.

- Да, но собствениците на ВЕИ са на точно обратното мнение. Как ще ги оборите?

- Собственикът на ВЕИ не е реален инвеститор, защото единственото работно място, което създава е на един пазач, който да му пази фотоволтаичия парк или вятърната централа.

За всички инвеститори в енергетиката трябва да има публичен регистър, за да е ясно на българските граждани кой се е възползвал максимално от промените в Закона за енергетиката.

- Вашият колега от енергийната комисия Валери Симеонов разкри, че зад ВЕИ-сектора прозират интересите на Иво Прокопиев. Съпредседателят на Патриотичния фронт обясни, че няколко от адресите на фирми на този човек съвпадат с адреса на "Икономедия". Имало ли е протекция от страна на парламента да момента над Прокопиев?

- Аз мога да ви уверя, че ние ще направим всичко възможно да се стигне до край и цялата истина в енергетиката да излезе. Не приемам, когато български граждани забогатяват на гърба на българския народ и имат такива огромни печалби.

Считам, че този сектор трябва да има по-ниска норма на печалба, защото в крайна сметка всички ние плащаме цената на тази електроенергия.

- Опасявате ли се, че при осветляване на дейността на Иво Прокопиев в енергетиката може да се превърнете в мишена на изданията от "Икономедия"?

- Вижте, аз като министър на енергетиката никога не съм бил жален от медиите на "Икономедиа". Спомням си, че именно оттам излезе един имейл, в който се призоваваше да има сътрудничество в полза на ЧЕЗ.

От нищо не се притеснявам. Единственото, което искам е да има ясна и конкретна информация за реалните собственици във ВЕИ-сектора, така както е във всички европейски въпроси.

- Смятате ли, че Публичният регистър ще помогне за падането на маските в енергетиката?

- Силно се надявам, че ще помогне. Но когато едно дружество е препродавано 5 или 6 пъти, ние трябва да започнем от самото начало, а не да се описва кой е крайният собственик.

Сам разбирате, че тези дружества могат да бъдат препродавани по няколко пъти и така да се скрие реалният собственик. Затова за мен е важно на обществото да стане ясно кой е първият собственик на всеки фотоволтаичен парк.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 31514
архив

Един се обажда в лудницата:

- Веднага пратете екип. Тука, пред нас обикаля някакъв луд човек.

- Как пък решихте, че е луд? – питат от психиатрията.

- Е, как, обикаля един такъв, плешив и рошав.

- Как хем плешив, хем рошав?

- Ненормалник, бе. Аз като ви казвам, че е луд...

няма нови новини
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
сега
3632
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски отчете: 331 са заразените, още един е починал - в Кюстендил. Двама са оздравели в “Пирогов” (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Няма да повярвате - руски доктор с чудодейна рецепта как да се справим с върлуващия коронавирус (ВИДЕО)
x