Урсула фон дер Лайен: ЕС вече разпредели 200 милиона дози ваксини, а Русия и Китай са далеч

Европа

Урсула фон дер Лайен: ЕС вече разпредели 200 милиона дози ваксини, а Русия и Китай са далеч

5182
на 06.05.2021
Урсула фон дер Лайен: ЕС вече разпредели 200 милиона дози ваксини, а Русия и Китай са далеч
Автор:   ПИК

Европейският съюз е разпределил около 200 милиона дози коронавирусни ваксини между страните-членки, докато Русия и Китай са далеч от този резултат. Това заяви в четвъртък председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, цитирана от ТАСС.

препоръчано

„Към днешна дата около 200 милиона дози са разпределени в целия Европейски съюз. Това е достатъчно, за да може половината от възрастното население да получи една доза от ваксината. Нито Русия, нито Китай дори се доближават до такъв резултат“, каза тя.

Освен това ръководителят на ЕК отбеляза, че ЕС е основният износител на лекарства за коронавирус в света. Тя призова останалите държави, производители на ваксини, да ги изпращат в нуждаещи се страни, съобщава "Фокус".

Фон дер Лайен добави, че ЕС е близо до подписването на нов договор с американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech за доставка на 1,8 милиарда дози ваксини до общността до 2023 година.

Според ръководителя на Европейската комисия ЕС „всяка секунда ваксинира 30 европейци“. „Това означава, че от началото на тази реч над 12 000 европейци са получили ваксината. Европа никога не е виждала подобно нещо - [такава] мащабна кампания за ваксинация в континентален мащаб. Това е така, защото е мобилизиран цял континент“, заяви Фон дер Лайен. „Днес ние ваксинираме повече от 3 милиона европейци на ден. И напредъкът в Европа набира скорост всеки ден“.

Фон дер Лайен изрази увереност, че ЕС ще успее да постигне целта да ваксинира 70% от възрастното население това лято. „Уверена съм, че можем да постигнем целта си да доставим достатъчно дози, за да сме ваксинирали 70% от възрастните европейци през юли. САЩ имат подобна цел. Това показва как съвпаднаха нашите кампании за ваксинация“, добави тя.

Сподели:
Бомба x
5 начина да управляваме емоциите си 5 начина да управляваме емоциите си
ПИК TV x
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: В един и същ ресторант - Радев празнува рождения си ден с цигански оркестър, Узунов получава дебелия плик (ВИДЕО/СНИМКИ) РАЗКРИТИЕ НА ПИК: В един и същ ресторант - Радев празнува рождения си ден с цигански оркестър, Узунов получава дебелия плик (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това