Вход
София
Времето в София 20 o C

Ученик на Алексей Петров и близък на обвинения за терор Мартин пред ПИК: Осуетеният атентат от Пловдив е като "терора в Бостън" от 2013 г. Във вербовчика от ИДИЛ момчето е припознало бащиния авторитет

Ученик на Алексей Петров и близък на обвинения за терор Мартин пред ПИК: Осуетеният атентат от Пловдив е като "терора в Бостън" от 2013 г. Във вербовчика от ИДИЛ момчето е припознало бащиния авторитет

на 09.06.2019
47996
12
Ученик на Алексей Петров и близък на обвинения за терор Мартин пред ПИК: Осуетеният атентат от Пловдив е като "терора в Бостън" от 2013 г. Във вербовчика от ИДИЛ момчето е припознало бащиния авторитет
09.06.2019
12
47996

Валери Цветков (вляво на колажа) е близък на семейството на 16-годишния Мартин от Пловдив, обвинен за подготовка на терористичен акт.

Бакалавър по политология, дипломант по магистърска програма „Мениджмънт на националната сигурност и антитероризъм“ към ПУ Паисий Хилендарски“. Дипломната му работа е на тема “Ислямският тероризъм и фундаментализъм като заплаха за международната и национална сигурност”.

Рецензент му е експертът по антитерор Алексей Петров. 

Г-н Цветков, обръщаме се към Вас като пловдвичанин, познаващ момчето, обвинено в тероризъм и занимаващ се с научна работа по проблемите на радикализацията и тероризма? България мишена ли е на джихадизма?

- Случаят с 16-годишното момче показва, че страната ни не е изолиран остров от опитите за радикализацията на подрастващите. Имаме случаят имамите от Пазарджик, където се насажда ислям отвън, включително и срещу заплащане, а сега и ученика от елитна пловдивска гимназия. Това показва, че България е цел на радикалния ислям – т.е. при нас няма атаки от джихадисти, но е възможно да има логистични бази.

България е мишена на джихадистите в резултата на миграционния натиск, отчитайки, че тя е коридор за миграционен поток, през който минават и джихадисти като преносители на тероризъм

Според Чехов, ако в първо действие на сцената виси пушка, то в последното действие тя трябва да гръмне. Щеше ли да гръмне и бомбата на тавана на момчето?

- Това важи и за разглеждания случай – налице са всички необходими компоненти за изготвянето на самоделно взривно устроиство тип „тръбна бомба“ – химически компоненти за изготвяне на взривна смес и пирони за максимално поразяващо действие.

Според изнесените данни количеството е било около 14,5 кг –  доста сериозна взривна маса.

Трябва да се отчете, че поръчителят определя целта и момента на взривяването. Главна е ролята на този, който го е вербувал и манипулирал с идеята да го вдъхновява и ръководи.

А дали момчето е щяло до извърши атентат – мисля, че това е била една реална възможност   или, ако се върнем към аналогията с Чехов – тийнейджърът е пушката, но друг ще натисне спусъка и определи кога тя ще гръмне.

- Момчето е приело исляма, макар и за кратко. Какво би могло да го радикализира толкова – заобикалящата го среда, проблеми в училището или семейството ? Къде е разковничето на злото ?

- Според мен радикализацията се дължи на някакво отчуждаването от семейството – момчето е било отличник, така че версията за проблеми в училище отпада. То е искало да се докаже, да се утвърди извън семейството и да намери своето място в друга общност.

Сърфирайки из киберпространството, то е попаднало на някого, който да замести бащиния авторитет – не семейството,  а вече друг е определял кое е добро и кое е лошо. 

- Бихте ли характеризирали случая като тероризъм, или е битова история, грешка на растежа?

- По дефиниция тероризмът е политическо мотивирано насилие за всяване на страх, чрез който трябва да се стигне до промяна в политиката. Този случай носи изцяло белезите на тероризъм и затова не можем да говорим за битова история или грешка на растежа. За мен това си е тероризъм – имаме връзка с Ислямска държава чрез интернет, радикализация чрез киберпространството, компоненти за бомба, а явно и инструкции за това как тя да бъде направена.  

Това прилича на атентата от маратона в Бостън през 2013 г. – извършителите братя Царнаеви изготвят самоделни взривни устройства по инструкции от интернет.

- Опасно ли е момчето за обществото ? Трябва ли да ходи на училище , трябва ли да се безпокоят родителите на съучениците му и пловдивчани ?

- Едва ли момчето е опасно за обществото – то не трябва да бъде изолирано, то трябва да бъде наблюдавано, приобщавано, с него трябва да работят специалисти и да му помогнат да разбере, че е било манипулирано и подведено – за мен той е жертва на обработка и въздействие.

Смятате ли, че може да бъде наречен "спяща клетка на ИДИЛ"?

- Не мисля, че момчето може да се нарече „спяща клетка“ – това е просто един объркан младеж, обект на радикална пропаганда и въздействие. Все още въздействието върху му не го е извело до етап да гледаме на него като спяща клетка или самотен вълк.

Отново ще подчертая, че той е жертва на джихадистите, а какво би могло да се случи при друг развой – само може да гадаем.

- Имате ли сведения за други подобни случай с деца на територията на страната ?

- Не съм чувал и нез ная за други подобни случаи, но този трябва да бъде сигнал за обществото, за да се предприемат необходимите адекватни и изпреварващи мерки. А някои от случаите са класифицирана информация, разбира се.

- Адекватни ли са действията на властите, тяхна ли е заслугата за осуетяване на евентуален атентат или на семейството ?

-Определено действията на властите са адекватни и проактивни, а заслугата за осуетяването на евентуалния атентат е и на семейството.

В този случай се вижда добрата връзка между гражданското общество, семейството и спецслужбите. А давенето на гластност на случая представлява навременен и точен акт на превенция.

Аз приемам това за призив да се замислим за поведението на децата ни, но и да сме бдителни за поведението и действията на околните по принцип, тъй като тероризмът няма фронт и терористите са сред нас – в съседната къща или на етажа ни дори...

- В тази връзка държавата адектватно ли се справя с невидимата онлайн заплаха в киберпространството?

- Държавата има изградена система за защита, прие се закон за киберсигурността, службите изграждат адекватна система за киберзащита, като наблюдават рисковите сайтове. Но трябва да се наблюдават и неизвестните, тъй като се появават нови начини за комуникаци. Затова службите трябва да са една крачка пред терористите.

Помните случаите  с извършителите на атентатите в Париж от 2015 г., които са координирали своите действия и комуникирали чрез чат-приложение на компютърна игра...

 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(12)
1
Страхотен колаж! Браво на Пик
2
УМНО ИНТЕРВЮ
3
значи бомбата е щяла да гръмне, тъй ли?
4
Боко е чао. Много ме кефи, как чак сега банкяпитека се сетил да шари стинки на пост в негова възхвала. Брао Баце! Хората изкуствени интелекти са впрегнали да манипулират, ти вече са те отлюспили и на запад и на изток почна на постаджии да плащаш. Асъл си кат Бай Тошо "Таз година полупроводници, догодина цели!" Твойта същата с тея стишки на пост дето ги даваш. Я си глей циганскио вот и машинното по-добре, че тия дето могат да четат и да пишат си ги загубил с ттолове и без тролове.
5
някакъв фантом яхна момчето и семейството му , пренебрегвайки факта , че бащата , виждайки обезпокояващи неща , сам отишал при институциите преди седмици , за да съобщи за това ! Сега всякакви "експерти" ръсят мнения и скачат с всичка сила върху фамилията !
6
Рязания Помак от Милиционерската Свинеферма в Пазарджик и Мъжка П-роститутка от Станишевския Гей Бардак ДАНС Старшина Асан Ибраимов Омеров по Известен като Алексей Петров Защо е Още Жив? ФОРМУЛАТА на ДАНС Разкрита:П-ЕДЕРАСТ Плюс ЛЕСБИЙКА Равно на ДАНС ! Гей Бардака ДАНС го Създаде Съветското К-опеле,Херсонския П-едераст с Руско Гражданство СерГей ЯКОВ,Син на Масовия УБИЕЦ Димитри Станишев ! Закона за ДАНС с 135 ЧЛЕНА го Изработи Известната с Тишината в Леглото си Татяна Дончева! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga
7
В Пазарджик Останаха Малко Хора, Много Милиционерски СВИНЕ, Време е за Свински ДЖИХАТ ! Свинята, Особенно МИЛИЦИОНЕРСКАТА във Всички Религии е Обявена за Нечестиво, Мръсно, Долно ЖИВОТНО Подлежащо на Заколение или Разтрел ! УБИЙТЕ СВИНЯТА-НАТОРЕТЕ ЗЕМЯТА ! Мъртва Милиционерска СВИНЯ-Празник за Човешкия Род. Мъртво Семейство на Милиционерска СВИНЯ - Тържество за Българския Народ. Първо в Пазарджик, После и в Целия Задунайски Кенеф Предстоят Масови Празненства и Пищни Тържества ! Не ПРОСТ(о) МИЛИЦИОНЕР а ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР !По-Тъпо ЖИВОТНО от МИЛИЦИОНЕРА това е само ПАЗАРДЖИШКИЯ МИЛИЦИОНЕР ! Ако се Чудиш Кое ГОВЕДО да Убиеш,ТРЕПИ Пазарджишки МИЛИЦИОНЕР и Няма да Сгрешиш ! МЪРША,ИЗРОД,ИЗМЕТ,УТАЙКА,БОКЛУК, ГАД,СУРОГАТ,ДЕГЕНЕРАТ,ПОДЧОВЕК С ЕДНА ДУМА МИЛИЦИОНЕР, С ДВЕ ДУМИ ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР.КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/police.html
8
Какъв експерт е тоя, като му чета размислите май му е изтръпнал мозъка!
9
Цигани-вемеристи от Пловдив. Идиотските им семейни отнощения се отразили на Мартин и момчето станало проблемно. Сега си решават проблемите между тех с детето си, като ползуват "антитерориста" дипломирал се срещу редовна такса при Алексей, като правят допълнително и кризистен пиар на МВРО. Ама куц пиар. Същата работа, като с увеличението заплатите на военните. Ми то офицерски състав остана една шепа народ, много вожд, малко индианец.
10
От бг турците има надъхани, но никой не смее да ги закачи!
11
Някой приятел от службите е подшушнал на бащата какво да направи, уж че ги уведомява, защото са го усетили!!!!
12
алах вилик слет 5 года сви4ки 6те говори на6а изик алах акбар
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Бихте ли гласували за партия “Няма такава държава” на Слави Трифонов?
Общо гласували: 11366
архив

В кино пускат хората за следващата прожекция. Между редовете се е разплул някакъв човек с разперени ръце и крака, и затворени очи. Хората се опитват да минават, подритват го, побутват го, обаче той не реагира. 
Викнали разпоредителката и тя го дърпала и бутала, викала му, а той не отлепва, само отвреме-навреме сумти нещо. 
Накрая се принудили, да извикат полицай. Полицаят и той бутал, ритал, викал и най-накрая не издържал и изревал: 
- Аре стига бе. Не мога да разбера, що за човек си. Да не си паднал от луната. 
- Не от луната, а от балкона - със сетни сили проронил човека...

няма нови новини
Днес: 115
hot
най-четени новини в момента
сега
2978
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Алексей Петров застана зад Марияна Николова (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Хороскопът на топ астроложката Алена - Стрелците и Водолеите жънат успехи, Рибите много да внимават
x