Вход
София
Времето в София 0 o C

Учени откриха край Австралия коралов риф по-висок от „Емпайър стейт билдинг“ (ВИДЕО)

Учени откриха край Австралия коралов риф по-висок от „Емпайър стейт билдинг“ (ВИДЕО)

на 29.10.2020
9818
0
Учени откриха край Австралия коралов риф по-висок от „Емпайър стейт билдинг“ (ВИДЕО)
Автор: ПИК
29.10.2020
0
9818

Австралийски учени откриха коралов риф, който е висок 500 метра. Той е отделен от основното тяло на Големия бариерен риф и се намира на 130 км от североизточния нос на Австралия Кейп Йорк, съобщават световните агенции, цитирани от БТВ.

Кораловият риф по форма прилича на острие и в основата си е широк около 1,5 км. Учените сравняват морското образувание с небостъргач, и по.точно с известната сграда „Емпайър стейт билдинг“ в Ню Йорк. За сметка на кораловия риф тя е висока само 443 метра до най-високата си точка.

Рифът е открит по време на триизмерно планиране на дъното на океана. Изследването е проведено от кораб на калифорнийската неправителствена организация. Това е първият толкова голям откъснат коралов риф, откриван в района от XIX в. насам.

„Това е голям риф, за който не сме знаели досега. Това подчертава колко малко знаем за голяма част от океана, дори за Големия бариерен риф. Знаем повече за повърхността на Луната, отколкото за дълбините отвъд нашия бряг“, коментира изследователя на рифове Том Бридж от Университета „Джеймс Кук“.

„Площта на морския парк е 344 хил. кв. км – повече от тази на много държави в Европа. Само 6-7 процента от него, обаче, е зает от плитководни рифове“, допълни той.

Новооткритият риф няма много твърди корали в горната си част. Въпреки това той е обитаван от богато разнообразие водни гъби, меки корали без калциев екзоскелет. Това показва, че областта е богата на хранителни вещества, доставяни от силните течения на дълбоките води.

Очаква се новият откъснат риф-небостъргач да ангажира учените за години напред с проучвания. Освен това екипажът на калифорнийския кораб обмислят да продължат 3D картографирането на северната част на Големия бариерен риф до средата на ноември.

Досега сред значимите им открития е 45-метров безгръбначен организъм от клас „Хидровидни“. Смята се, че това е най-дългото морско създание. По време на мисията си очакват да открият още непознати животински и растителни видове.

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20170
архив

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили “Титаник”. 

x
САМО В ПИК TV: На Канарите луднаха по българския Енрике Иглесиас. Начо Паскал, който ни прослави чак в Южна Корея, крои втори хит с испански рапър (ВИДЕО)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Не бързайте, днес е ден за търсене за златната среда
x