Учени от БАН предлагат: Летище София да стане летище "Васил Левски"

ЧАС ПИК

Учени от БАН предлагат: Летище София да стане летище "Васил Левски"

13553
преди 4 часа
Учени от БАН предлагат: Летище София да стане летище Васил Левски
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Летище София да стане летище "Васил Левски", предлагат учени от БАН.

препоръчано

"Това е въпрос на национално достойнство, защото едва ли може да се намерим друга личност като Левски в нашата история, която така безспорно да е приета от всички в обществото - историци, политици, етноси, коментира пред БНТ акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

По думите му проучванията показват, че идеята се подкрепя.

"Надявам се нещата да стигнем до края, този въпрос е важен за нацията. Ние имаме болезнена нужда от светли символи и от аргументи за единство и обединение. Левски е едновременно и двете, няма по-обединителна фигура в България, по-безусловно приета от всички обществени среди - политически, етнически и религиозни, приета на Балканите от всички съседни държави, по-знаково европейска със своята ценностна система и идеология, изпреварила в много отношения днешната представа за утвърдени европейски ценности - правова държава, толерантност, мир, демократичност, законност, всичко това присъства в идеологията на Левски", допълни проф. Атанас Семов, член-кореспондент на БАН.

Според него повечето столични летища на държавите по света носят имената на най-знакови национални личности, включително всички до едно на Балканите, само софийското не носи името на никого.

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми за Раците, емоции тресат Телците ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми за Раците, емоции тресат Телците
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социологът от Галъп Петко Петков с ЕКСПЕРТНА ПРОГНОЗА два дни преди вота: ДПС-Ново начало, БСП и АПС са с изравнени възможности! В неделя вечер може да имаме политически хелоуин, ако... САМО В ПИК TV! Социологът от "Галъп" Петко Петков с ЕКСПЕРТНА ПРОГНОЗА два дни преди вота: ДПС-Ново начало, БСП и АПС са с изравнени възможности! В неделя вечер може да имаме политически хелоуин, ако...
ново
Днес: 65
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК