ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Изследователи са открили протеин, който може да се използва за приготвяне на по-бавно топящ се сладолед, пише The Guardian, цитиран от "Фокус". Протеинът свързва въздуха, мазнините и водата, създавайки кремообразна смес с изключително фина консистенция. Научната разработка ще даде възможност да се произвеждат продукти с по-ниски нива на наситени мазнини и съответно по-малко калории. Екипът от университетите в Единбург и Дънди посочва, че сладолед, направен с протеина може да се появи на пазара в следващите между три и пет години.
Протеинът не само държи сладоледа замръзнал за по-дълбо време, но и предотвратява образуване на кристали. Проф. Кийт МакФий от Единбургския университет, който ръководи проекта заявява: “Впечатлени сме от потенциала на тази нова съставка за подобряване на сладоледа както за клиентите, така и за производителите.”
Изследователите са разработили метод за производство на новия протеин чрез бактерия. Той се свързва с мазните капки и въздушните балончета, правейки ги по-стабилни в сместа.


