Вход
София
Времето в София 0 o C

Учени с изненадващо откритие за водата на Луната

Учени с изненадващо откритие за водата на Луната

на 27.10.2020
5665
0
Учени с изненадващо откритие за водата на Луната
Автор: ПИК
27.10.2020
0
5665

Американски учени откриха нови доказателства за съществуване на вода на Луната под формата на молекули и лед в полярните райони и близо до тях, съобщава списание  . "Нейчър Астрономи", цитирано от БТА и Нова телевизия.

Китайската сонда откри радиация на Луната

Китайската сонда откри радиация на Луната

Китайската сонда "Чанъе-4", която е на Луната от януари...

на 27.09.2020

 Данните показват, че водата или се образува на Луната, или достига там от други източници.

На Луната няма водни басейни, каквито са характерни за Земята, но тя е повече, отколкото мислеха специалистите досега. Водните молекули са в зрънца минерали на повърхността дори на осветената от Слънцето страна и в ледени участъци, които са постоянно на сянка.

Вода на Луната беше открита още преди 11 години в малки количества. Два екипа сега съобщават, че имат неоспорими данни  за водни молекули на повърхността и за възможност тя да е в ледени джобове в зоната на постоянна сянка, която е 40 000 кв. км.

Молекулярната вода е открита от екипа на Кейси Хонибол от космическия център "Годард" на НАСА. Докато при предишните наблюдения има неяснота дали това е вода или сродният на водата хидроксил, сегашният метод на изследване дава категоричен резултат. Единственият начин тези молекули да оцелеят на огряната от Слънцето страна, където са наблюдавани, е те да са в минерални зърна, които ги предпазват от околната среда. Молекулите са на разстояние и не взаимодействат, така че да образуват лед или течна вода.

Второто изследване се фокусира върху така наречените студени трапове - райони, които са в постоянна тъмнина с температура под 163 градуса Целзий. При такъв студ замръзналата вода може да остане стабилна милиони години.

Не им стигна Земята: Японците вдигат завод на Луната

Не им стигна Земята: Японците вдигат завод на Луната

Японското космическо ведомство съобщи, че има планове до...

на 28.09.2020

Учените, ръководени от Пол Хейн от университета на Колорадо в Боулдър са използвали данни от американския апарат "Лунар рикънисънс орбитър". Те установяват огромно количество малки сенки, големи колкото монета или повече - повечето в полярните райони.

"Изследването ни показва, че много преди неизвестни райони могат да крият воден лед - каза Хейн. - Резултатите ни показват, че водата може да е много по-широко разпространена в полярните райони, отколкото се мислеше досега. Така тя ще е по-достъпна и ще се извлича и анализира по-лесно".

Водата е ценен ресурс за бъдещите мисии с хора на Луната, като ще се използва не само за пиене, но и за материал за гориво. НАСА планира завръщане на астронавти на Луната като подготовка за мисия до Марс. Наличие на вода на спътника ни би било много полезно за такива програми.

Сподели:
свързани новини
СЕНЗАЦИЯ: Японци откриха начин да строят цели градове на Луната СЕНЗАЦИЯ: Японци откриха начин да строят цели градове на Луната
Вертикални тунели от лава на Луната могат да помогнат за...
на 07.10.2020
НАСА потвърди, че ще изгражда 4G мрежа на Луната НАСА потвърди, че ще изгражда 4G мрежа на Луната
Финландската компания „Нокиа”  потвърди,...
на 20.10.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20223
архив

Глупавата маймуна слязла от клона, изправила се, тръгнала, взела в ръце пръчка, разровила земята, посяла семена, прибрала реколтата… После създала рало, плуг, трактор… И сега работи, за да изкара пари и да си купи банани… Умната маймуна не мръднала от клона и си яде банани без зор…

x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов свика работно съвещание за мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемия (ВИДЕО)
x
Проучване установи - колко време е нужно, за да се влюбите
x