Учени установиха: Ваксинацията забавя стареенето

Бомба

Учени установиха: Ваксинацията забавя стареенето

6578
на 05.03.2021
Учени установиха: Ваксинацията забавя стареенето
Автор:   ПИК

Ваксинацията срещу инфекциозни заболявания може да забави естествения процес на стареене, заяви Олга Ткачева, директор на Руския геронтологичен изследователски и клиничен център към Руския национален изследователски медицински университет „Пирогов. пише БГНЕС.

препоръчано

"Ваксинацията не е само превенция на някои инфекциозни заболявания, тя е и ефект срещу скоростта на стареене. Благодарение на ваксинацията можем да намалим синдрома на системно възпаление и да забавим процеса на стареене", каза Ткачева на научно-практическата конференция „Особености на имунизацията срещу инфекциозни заболявания в периода на пандемията от COVID-19“.

Тя обясни, че всички инфекциозни заболявания, с които човек се сблъсква през целия живот, оставят свой отпечатък.

свързани новини

"Тлеещо системно възпаление, което е един от механизмите на стареене. Колкото по-високо е нивото на възпаление, толкова по-бързо човек остарява", добави Ткачева. 

Сподели:
Бомба x
ПРАЗНИК: Зъболекарите празнуват - честваме техния покровител свети Антипа ПРАЗНИК: Зъболекарите празнуват - честваме техния покровител свети Антипа
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Звезда от Откраднат живот тайно стана майка за втори път САМО В ПИК TV: Звезда от "Откраднат живот" тайно стана майка за втори път
ново
Днес: 28
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това