Вход
София
Времето в София 5 o C

Учени: COVID-19 блокира работата на гени, свързани с вродения имунитет

Учени: COVID-19 блокира работата на гени, свързани с вродения имунитет

на 27.10.2020
12747
0
Учени: COVID-19 блокира работата на гени, свързани с вродения имунитет
Автор: ПИК
27.10.2020
0
12747

Молекулярни биолози от Германия установиха, че коронавирусът блокира работата на гени, свързани с работата на вродения имунитет и производството на интерферони - антивирусни протеинови молекули, когато попадне в чревните клетки. Резултатите от техните експерименти са публикувани в електронната библиотека bioRxiv, цитирана от БТА и Нова телевизия

Гени определят дали човек е ранобуден или „нощна птица“

Гени определят дали човек е ранобуден или „нощна птица“

Ако за Вас сутрешното събуждане е синоним на мъчение,...

на 30.01.2019

"Нашите експерименти показват, че вирусът SARS-CoV-2 потиска имунния отговор в незрели ентероцити, първичните клетки на човешкото черво. Това му позволява да се размножава и разпространява в тялото, а също така превръща храносмилателната система в резервоар за възпаление ", пишат изследователите.

Според сегашните разбирания инфекцията с вируса SARS-CoV-2 води до тежки нарушения в имунната система, масивно възпаление, образуване на микротромби и други проблеми, които сами по себе си застрашават живота на пациента. Сега учените се опитват да разберат защо възникват и как да предотвратят тяхното развитие. Група молекулярни биолози, ръководена от Меган Щанифър от университета в Хайделберг, разкриха неочаквания ефект, който коронавирусът има върху вродената имунна система на човека и червата му, изучавайки как се размножава в модел, имитиращ структурата на тънките черва.

Учените са изследвали какви видове чревни клетки заразява SARS-CoV-2 и до какви последици води проникването на вируса в тях. Първоначално биолозите са очаквали, че вероятността от инфекция и броят на засегнатите клетки ще зависи от нивото на активност на гена ACE2, който коронавирусът използва за проникване в белодробната тъкан. Това обаче не се потвърдило.

Последващите наблюдения показали, че проникването на вируса е довело до обратното - активността на този ген е намаляла, причините за което все още не са ясни. Освен това проникването на вируса води до спиране на редица гени, свързани с реакцията на клетките към интерферони - сложни протеинови молекули, които едновременно са способни да неутрализират вирусните частици и в същото време да активират имунитета във вече заразени и все още здрави клетки.

Подобна характеристика на SARS-CoV-2, както предполагат учените, позволява на този вирус да се размножава в червата за много дълго време и да прониква в други области на тялото, както и да създава благоприятни условия за съществуването му в храносмилателната система.

Сподели:
свързани новини
Експерти: Редактирането на гени с репродуктивни цели е безотговорно Експерти: Редактирането на гени с репродуктивни цели е безотговорно
Експертна група, свикана от Световната здравна...
на 23.03.2019
Най-голямата мистерия около коронавируса: Всичко е въпрос на гени Най-голямата мистерия около коронавируса: Всичко е въпрос на гени
Учени във Великобритания ще изследват генетичния материал...
на 16.05.2020
ТРЕВОЖНО РАЗКРИТИЕ: Наследени древни гени причиняват по-тежки форми на COVID-19 ТРЕВОЖНО РАЗКРИТИЕ: Наследени древни гени причиняват по-тежки форми на COVID-19
Гените, които някои хора са наследили от неандерталските...
на 04.10.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22305
архив

Питат Радио Ереван: - Как може да се преживее кризата? - С помощта на правилно подбрани антидепресанти. - По-точно? - Пари, имоти, злато, диаманти.

x
ПЪРВО В ПИК: Премиерът Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и сме готови за първите доставки на ваксини (ВИДЕО)
x
Ето как пижамата може да снижи имунитета
x