Училищни директори настръхват срещу новите неясни COVID мерки на Кацаров и компания

ТОП 2

Училищни директори настръхват срещу новите неясни COVID мерки на Кацаров и компания

22875
на 14.10.2021
Училищни директори настръхват срещу новите неясни COVID мерки на Кацаров и компания
Автор:   ПИК

Нови COVID ограничения влизат от този четвъртък в сила в София. Театрите, кината и концертни зали ще работят при заетост до 30% от капацитета на помещенията. Всички спортни състезания ще се провеждат без публика. Това провокира напрежение и недоволство сред училищни директори срещу здравния министър Стойчо Кацаров и регионалните му инспекции. Новите мерки предизвикват тревога сред педагозите, които сигнализират за неяснота в заповедта.

препоръчано

Мерките в заведенията, включително вечерният час, могат да не се прилагат, ако 100% от персоналът е ваксиниран, преболедувал или с отрицателен тест и ако се приемат само посетители, които също отговарят на тези условия, казват педагозите.

Същевременно спират извънкласните дейности и работата на езиковите центрове, но засега в училищата продължава да се провеждат занятия присъствено. При увеличение на процента на заболелите обаче директорите заедно с ръководството на учебните заведения ще трябва да вземат решение дали учениците ще преминат на ротационно обучение, или ще се учи от вкъщи.

„Ние сме притеснени, че няма яснота при каква повишена заболеваемост ще се преминава към онлайн обучение и на какъв принцип да е ротацията“, казва директорът на 107-о Основно училище "Хан Крум" Данко Калапиш, цитиран от Би Ти Ви.

„В дипломата ми не пише епидемиолог, а учител. Ние, учителите, сме дисциплинирани хора. За нас е важно да има алгоритъм, разписан от здравните власти, но не от нас“, казва Калапиш.

По думите му сега трябва да взема тежки решения, за които няма компетенция, а накрая може да има санкции за неспазване на мерките.

Засега в 107-о Основно училище "Хан Крум" има само една карантинирана паралелка. Заразени са седем ученици и трима преподаватели.

Сподели:
Бомба x
Тези 4 зодии се променят напълно, когато са влюбени Тези 4 зодии се променят напълно, когато са влюбени
ПИК TV x
ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 297
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това