Вход
София
Времето в София 1 o C

"Файненшъл таймс" обяви: България привлича рекордни инвестиции във високите технологии - София е Силиконовата долина на Югоизточна Европа (ОБНОВЕНА)

"Файненшъл таймс" обяви: България привлича рекордни инвестиции във високите технологии - София е Силиконовата долина на Югоизточна Европа (ОБНОВЕНА)

на 05.12.2019
74613
13
"Файненшъл таймс" обяви: България привлича рекордни инвестиции във високите технологии - София е Силиконовата долина на Югоизточна Европа (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
05.12.2019
13
74613

Рекордни инвестиции привлича българската ай ти индустрия. Това обяви в свой анализ "Файненшъл таймс". В статията София е определена за "Силиконовата долина" на Югоизточна Европа. 

Световни компании казват, че са разгледали редица места в Азия, Европа и Обединеното кралство, преди да изберат България, която ги привлича с редица фактори. Изданието напомня, че София има дългогодишна репутация като център за технически постижения (изкуствения интелект и т.н), което прави технологичната столица на Балканите неустоима, завладяваща дестинация.

По-рано днес стана ясно, че приходите в IT сектора през 2018 г. са нараснали рекордно с близо 600 млн. лв. или с 23%. Така те вече надхвърлят 3 млрд. лв. и съставляват 2.9% от общия брутен вътрешен продукт (БВП) на България.

За този най-висок ръст в историята на софтуерната индустрия основен принос имат компаниите, работещи предимно за външни пазари. Продажбите от вътрешния пазар продължават да отбелязват значително по-малък ръст, като няма признаци тази тенденция да се промени скоро.

Това сочат резултатите от годишния доклад за състоянието на софтуерния сектор в България „Барометър 2019“ на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Анализът, изготвен със съдействието на CBN Pannoff, Stoycheff & Co., се основава на данни от близо 4100 компании и покрива 2017 г., 2018 г., както и прогноза за 2019 г

„През последните години секторът е във възход, а динамиката на това развитие става все по-осезаема. Ако за достигане на общи приходи от 1 млрд. лева бяха необходими 21 години, то за достигане на 2 млрд. бяха необходими 4, а за 3 млрд. – едва две години. Паралелно с това софтуерният бизнес е и работодател номер едно спрямо размера на възнагражденията и предлага средно 3,5 пъти по-високо заплащане от средното за страната“, коментира председателят на Управителния съвет на БАСКОМ Доброслав Димитров.

Според проучването, през 2018 г. работните места са се увеличили с близо 2 400 или с 9%. Сравнено с 2013 г., ръстът при работните места е 88%. Прогнозите за отминаващата 2019 г. са, че той ще достигне 10%, а общият брой на заетите в сферата ще надхвърли 33 хиляди души.

Междувременно броят на големите компании с над 250 служители се е увеличил с 90% спрямо 2011 г., а броят на експертите в тях, съответно с близо 300%.

Българската софтуерна индустрия е изключително привлекателна за чуждите инвеститори като в страната вече работят над 50 представителства на глобални софтуерни компании. Приходите от износ на интелектуален продукт през 2018 г. достигат 2.5 млрд. лв. – резултат, с който може да се похвали само софтуерният бранш.

По оценка на CBN, през 2018 г. едно работно място в софтуерния сектор в България е генерирало за бюджета на страната над 24 хил. лв. годишно от данъци, тоест с повече от две трети над средните стойности за страната. Очаква се, че през 2019 г. софтуерният бизнес ще внесе с поне 150 млн. лв. повече за данъци, сравнено с 2018 г. Прогнозираното увеличение на броя на заетите в сферата ще осигури близо 900 млн. лв. данъчни постъпления в бюджета на страната.

Прогнозите на БАСКОМ с 5-годишен хоризонт са приходите да достигнат 10.3 млрд. лева на годишна база и 7.6% като дял от БВП. Заетите в сектора се очаква да достигнат 60 хиляди човека. Постъпленията в хазната от платени данъци и осигуровки само от страна на софтуерния бизнес ще надхвърлят 1.4 млрд. лева годишно.

Източникът на този оптимизъм е цял комплекс от фактори, които влияят положително за постигането на тези високи показатели. Все повече ключови отрасли се дигитализират – например в медицината с бързи темпове навлиза използването на образна диагностика с изкуствен интелект, в автомобилния сектор - автономните автомобили, в банковия сектор - FinTech и др.

В същото време нарастващ брой образователни инициативи излизат от експерименталния цикъл и достигат зряла и продуктивна фаза, а все повече университети увеличават приема за ИТ специалности. Стартира и вълна от преквалификационни програми, включително с европейски средства. Наблюдава се обръщане на тенденцията - от няколко години нетната миграция намалява и все повече българи се завръщат от чужбина, а софтуерният сектор е мощна притегателна сила за професионална реализация. Децентрализацията започва да се случва на практика и все повече компании избират Пловдив, Варна и Бургас за развитие на своята дейност. България се установява трайно в съзнанието на много мениджъри от Западна Европа и САЩ като топ near source дестинация. Не на последно място е и кипящата от живот екосистема за рисково финансиране (angel, seed и VC).

Сподели:
Напиши коментар »
(13)
1
Да се внушава:" Файненшъл Таймс лъже"!! Потопете масите в мъгла тролчета изроди мои!
2
При най-ниски разходи за издръжка големите фирми имат стимул да наемат офиси и специалисти. Крадат много ДДС.
3
Малей , тиа лъжат повече от мене , бах маа му !
4
Жалко за успехите ! С връщането днес на субсидиите от 8 лв. ( като услуга за комунистите ) , завршва ерата Борисов и започва ерата Нинова ! Днес Борисов си направи пулично сепуко , а неговата парламентарна група го сложи на една динена кора и го плъзнаха в небитието. Очакваме на следващия партиен форум Борисов да гледа така ,както гледаше Тодор Живков ,когато го свалиха от власт ! И новите успехи и спестени народни парици ще потънат в комунистическите джобове ! Ура , другари ! Пак ще сме на власт ...съвсем скоро ! Тоя баламурник, Борисов, сам влезе в капана ни - като тлъст плъх ! Дори капанът беше без сиренце !
5
С връщане на субсидията, Борисов удари едно рамо на Нинова, тъкмо нейните я бяха сложили на дузпата! Надали си е мечтал за такъв опонент...елементарна, предсказуема, първосигнално-агресивна селяния! Може да се харесва на селяните и пенсионерите, но тези които изкарват БВП на държавата, никога няма да и се вържат на селските номера!
6
АВТОЦЕНЗУРАТА ГОСПОДА РЕДАКТОРИ Е ......МНОГО ЛОШ СЪВЕТНИК. ! !
7
Да се внушава при Боко цъфнахме и вързахме ... Потопете масите в мъгла тpoлчета изpоди мои!
8
б.лгаристан една жалка територия нищо повече !!!!
9
бъдещите хакери на Европа, източвачи на банкови карти, онлайн измами и т.н.
10
Парите на Кауня и Импексовата Курабия са в банката на Москва.
11
Изкуственият интелект в София?! Колко ли струва тази статия на кликата? Май са страшно зле. Джебел прави изкуствен интелект. Това и да го видя няма да го повярвам. Няма да стане с кражби и заклинания. Нито с пиар във Файнейшъл таймс. Задължително е наличието на естествен интелект.
12
Файненшъл Таймс взимат стъкмистичните данни от режима,не от сайта на ЦРУ, и специализирани НПО, а там разминаването е жестоко.
13
Не сме номер 1 по инвестиции. Направо сме дори по-напред от това. Номер 0 сме вече ! Възходът е неудържим , хората живеят пребогато. Няма никакви беднъци. Пенсионерите получават не 200-300 лева пенсии.Корупцията е тотално изкоренена. Хората са грамотни , образовани и интелигентни.Във властта почти няма тикви ! Това е резултата от рекордните инвестиции ....май !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 5498
архив

– Да знаеш, мамо, никога няма да изляза с мъж, който хърка нощем. – Добре, дъще, но все пак бъди внимателна при изпитанията!

 

няма нови новини
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
сега
1551
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев с първи думи след срещата с феновете (ОБНОВЕНА)
x
Вятърна ферма, с размери на държава, строят край Великобритания
x