Фалшиви новини! Няма американска енергийна атака срещу България - заместникът на Помпео ни цитира като добър пример за диверсификация

Икономика

Фалшиви новини! Няма американска енергийна атака срещу България - заместникът на Помпео ни цитира като добър пример за диверсификация

75554
на 16.07.2020
Фалшиви новини! Няма американска енергийна атака срещу България - заместникът на Помпео ни цитира като добър пример за диверсификация

Последвайте ни в Google News Showcase

В свое изказване снощи външният министър на САЩ Майк Помпео отвори вратата към нова серия санкции срещу изпълнителите на Северен Поток 2 и Турски поток според Закона за противодействие на американските врагове чрез санкции.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Санкции срещу определени инвеститори и изпълнители вече бяха в ход, но днес САЩ премахват определени ограничения и клаузи, с които досега подизпълнители, регулатори и други свързани лица и компании избягваха американските удари. След днешния ден, всяко юридическо и физическо лице, имало нещо общо с проектите в миналото или готвещо се да започне да работи по тях, може да бъде санкционирано.

Фокусът на американската офанзива безспорно е Северен Поток 2 – мащабният 1200-километров газов проект на Русия към Централна и Северна Европа, с която Путин се готви да циментира доминацията си минимум върху огромния немски пазар. Германия засега удържаше на американския дипломатически натиск, което доведе и до ескалация на конфликта и разгръщане на пълния арсенал от американски санкции.

Турски поток досега остава в миманса на американската дипломация като в редицата допълнителни законодателни актове, внасяни и аргументирани основно от републиканеца Тед Круз, проектът се споменава не повече от веднъж като присъдружен и огледален на проблемния Северен Поток 2. 

По думите на американския външен министър, това не са търговски и икономически проекти, а политически инструменти за засилване на зловредно руско влияние в Европа и засилване на европейската зависимост от руската енергетика. Помпео за пореден път подчерта, че двата газопровода заобикалят и отслабват Украйна, което според САЩ компрометира сигурността и стабилността както на Източна Европа, така и на трансатлантическите взаимоотношения.

След изявлението на Помпео, двама зам-министри продължиха темата като отново поставиха тежък фокус върху Северен поток 2 и споменавайки втората тръба на Турски поток само веднъж като „друг проект на Русия в Южна Европа“. Те дори споменават България като един от добрите примери за европейски държави, които работят върху енергийната диверсификация и си набавят нови опции за енергийни достави извън руските газопроводи.

На този фон, спекулациите на редица български медии, че САЩ замразява енергийни проекти в България в каквато и да било връзка с политическите турбуленции у нас, са пълна глупост. Напротив, България е изрично посочена като добър пример за енергийна диверсификация в Източна Европа – нещо, за което премиерът Борисов говори от години.

Разбира се, задаващите се американски санкции върху Балкански поток могат да бъдат определени само и единствено като дипломатически провал.

Агенция ПИК неколкократно призова премиера Борисов да помисли за сериозно увеличаване на местната консумация на природен газ, чрез което да убеди американските ни партньори, че проектът Балкански поток е наистина икономически и пазарно обоснован, а не просто замаскирано продължение на Турски поток. Призовахме премиера да погледне специално както към трите въглищни централи в маришкия басейн, така и към всички топло-електроцентрали в България, които могат да бъдат модернизирани и „обърнати“ на природен газ и водород. По този начин бихме могли драстично да увеличим чисто българското потребление на природен газ и да убедим САЩ, че имаме реална нужда както от интерконектора с Гърция, така и от Балкански поток.

Подобна стратегия се вписва идеално и в общите политики по Зелената сделка на Брюксел, където в последната прес-конференция на Франц Тимерманс се говореше изрично за газова инфраструктура, която да бъде модернизирана и разширена, така че да е подходяща за пренос на водород. По наша информация, експерти от американското Министерство на енергетиката дори са разглеждали опции за улавянето и складирането на въглерод, които могат допълнително да направят използването на природен газ за генериране на електроенергия още по-евтино според европейските регулации.
За нас остава неразбираемо защо премиера Борисов остави Балкански поток без адекватно икономически продължение към производствените и енергийни мощности в страната и разчиташе на дипломатически финтове да убеди САЩ, че този поток не е онзи поток и ние си строим тръба за собствени нужди без да имаме реални нужди. Още по-неразбираемо остава защо ресорните министри не са дали по-ясни сигнали на премиера, че текущата ни стратегия по Балкански поток ще се провали и трябва да се предприемат корекции.

Американските санкции все още не са влезли в сила и възможностите да оправдаем поне частично разширението на газопреносната ни система чрез нови газови проекти на българска територия остават.
Но това изисква както мощна дипломатическа офанзива, така и сериозна икономическа обосновка с конкретни проекти и споразумения с частния сектор.

Изисква и пресичане на плоските фалшиви новини, че американското правителство използва енергийните си козове срещу България, когато американски министри и зам-министри ни цитират изрично като добър пример за енергийна диверсификация.
Освен ако не си търсим външно оправдание за вътрешните политически проблеми и провали, с което просто ще позволим на Румен Радев не просто да бутне кабинета, но и да отиграе „американската“ топка перфектно за своя лична легитимация.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО) Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО)
ново
Днес: 120
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК