Фармацевт: От събота рецептите по здравна каса няма да се обслужват, властта нехае

Животът днес

Фармацевт: От събота рецептите по здравна каса няма да се обслужват, властта нехае

12055
на 31.03.2023
Фармацевт: От събота рецептите по здравна каса няма да се обслужват, властта нехае
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

От 1 април фармацевтите няма да могат да обслужват рецептите, издадени от НЗОК, ако не се намери процедурно решение. Това заяви пред БГНЕС магистър-фармацевт Светослав Крумов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз /БФС/.

препоръчано

"Държат се като бетонна стена. Въпреки че сме изпратили нашето опасение и към Министерски съвет, и към Министерството на здравеопазването, и към НЗОК, до момента никой не ни е потърсил за отношение по въпроса. Опасността става все по-реална, а именно - от събота да не може да се лекуват никакви пациенти по Здравна каса. Най-притеснителното е, че никой държавник не взема отношение", коментира той.

По думите му, фармацевтите няма да могат да обслужват рецептите, издадени от НЗОК, заради липсата на договор.

„Касата предложи да се сключи поредния анекс с отлагане с два месеца. Не можем да се съгласим, защото нещата са договорени и те трябва да тръгнат. Предложихме им един месец, анексът да се подпише едновременно с договора, за да може той да се публикува за обществено обсъждане един месец, както е по закон и да може да влезе реално в сила през май. В отговор на това получихме, че те си държат на двата месеца“, поясни Крумов.

Според него се върви към това колегите му в аптеките да нямат правно основание за обслужват рецепти по здравната каса.

„Това е, което ще се случи, за съжаление, в деня на размисъл и в деня на изборите. Най-притеснителното е, че никой държавник не взема отношение, включително Здравната каса не коментира защо постъпват по този начин. Всичко е твърде странно и за нас“, посочи главният секретар на БФС.

Той припомни, че договорният процес е започнал още през септември 2022 г. с определените теми, с разговорите, с едно отлагане от три месеца, защото трябваше да влезе в сила от януари 2023 г., но имаше за изчистване технологични въпроси между Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ за подобряване на контрола в системата.

„В последния ден на преговорите срещата продължи няколко часа и бяха изчистени всички текстове. В деня на подписването, без да бъдем уведомени, в договора бяха изчистени членове. Въпросният член, който позволява на пациентите да получават по-малко лекарствени продукти, отколкото е изписано, беше заличен. Добре, че го установихме“, заяви Светослав Крумов. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО)
ново
Днес: 58
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК