Фестивалът "Сурва" стана на 55 години

Региони

Фестивалът "Сурва" стана на 55 години

4409
на 25.01.2021
Фестивалът Сурва стана на 55 години
Автор:   ПИК

Фестивалът "Сурва" стана на 55 години, припомня в своя презентация Регионалната библиотека "Светослав Минков" в Перник.

препоръчано

В нея се проследява развитието на проявата - от идеята за зимен карнавал до авторитетния Международен фестивал на маскарадните игри. Библиотеката притежава над 25 000 единици с информация за "Сурва", включващи книги, сборници, бюлетини, публикации в периодичния печат, архивни документи и фотоси, рекламни материали.

Сред най-ценните са и първите плакати на фестивала. В презентацията може да се види автентичният почерк на създателя на фестивала - Йордан Николов, както и статия от него във в. "Димитровско знаме" от 1966г. В спомените на първия председател на организационния комитет на фестивала - Иванка Николова са ентусиазма, въодушевлението и упорството на хореографа Йордан Николов, предава БТА.

С думите: "Вие не разбирате колко голямо нещо е това, колко важно нещо е това. Трябва да ги съберем тук.", той е искал нейната подкрепа за създаване на маскараден фестивал.

Така на 14 април 1965 година Изпълнителният комитет на Окръжен съвет взима решение за създаване на фестивал "Пернишка зима". В презентацията могат да се видят книги за фестивала и обичая, статии в авторитетни списания и периодичния печат, сборници с доклади от научните конференции и пълен летопис на фестивала.

През 2012 г. библиотеката издаде и пълен библиографски указател за Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" с автор Димитрина Чалъкова. Тази година маскарадът няма да се провежда заради пандемията. Той бе отложен и миналата година поради водната криза в Перник.

Сподели:
Бомба x
4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си 4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 133
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това