ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Фибрите са растителни вещества, които организмът не може да усвои. Разграничават се два вида фибри: неразтворими (те улесняват пренасянето на храната през храносмилателната система и предпазват организма от запек) и разтворими (спомагат за намаляване на глюкозата и холестерола в кръвта). По-голямо количество неразтворими фибри има в пълнозърнестото брашно, пшеничните трици, ядките и много от зеленчуците, а разтворими фибри се съдържат в овеса, граха, ябълките, цитрусовите плодове, морковите, ечемика.
Доказано е, че разтворимите фибри допринасят да се намали абсорбирането (преминаването) на захар в кръвта, което е от съществено значение за хората, страдащи от диабет. Чрез диета, богата на такива фибри, значително се понижава рискът от диабет тип 2. Фибрите могат да помогнат и в битката с наднорменото телесно тегло. Но ако се прекали с тях, е възможно да настъпи подуване на стомаха, газове и спазми. Добре е с фибрите да се поема достатъчно количество вода, която улеснява действието им.